mondo.rs,Fonet

Slovenija: Direktor banke traži platu pola miliona evra

Autor:

Direktor najveće slovenske banke zatražio je da mu uprava poveća platu na trostruki iznos u odnosu na dosadašnju.

8
A- A A+
kravata odelo košulja Foto: MONDO, J.D.

On traži povećanje plate sa 160.000 na 500.000 evra pravdajući to činjenicom da banka više nije u isključivom vlasništvu države, prenose u utorak slovenački mediji.

Kako piše ljubljansko Delo, direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak (45), koji je na toj poziciji od 2016., zahtevao je od banke, koja je nakon prošlogodišnje privatizacije u većinskom vlasništvu stranih fondova, dok država u njoj još ima 35 odsto udela, da mu se godišnja bruto plata sa sadašnjih 160.000 evra poveća na 500.000 evra.

Uprava i vlasnici još nisu doneli odluku o tome, jer čekaju rezultate komparativne analize o platama u slovenačkom bankarstvu, piše vodeći slovenački list.

Evo ko u Srbiji ima platu od 210.000 dinara

Brodnjak se u zahtevu poziva na činjenicu da se za plate u toj banci više ne može primenjivati poseban zakon iz 2010. godine kojim su uvedene limiti za najveće plate vodećeg kadra u državnim bankama i da banka pod njegovim vođstvom poslednjih godina, umesto ranijih gubitaka, ostvaruje visoku dobit.

Osim toga, tvrdi da neke manje banke u privatnom vlasništvu, pa čak i stambeno-kreditne zadruge i štedionice koje posluju u Sloveniji, imaju ljude na upravljačkim pozicijama koji su bolje plaćeni od njega i njegovih kolega u najvećoj slovenačkoj banci.

Uprava će o Brodnjakovu zahtevu odlučivati nakon što dobije na uvid posebnu naručenu analizu o razmerima plata u bankarskim i sličnim ustanovama.

Povezano

Sve vesti