"Princu sa Neretve" veliko priznanje u BiH

Autor:

Proslavljeni fudbaler i trener, doniraće novčani deo Državne nagrade za sport mostarskom Veležu i deci bez roditeljskog staranja.

"Princu sa Neretve" veliko priznanje u BiH Foto: MN Press

Državna nagrada za sport, koju dodeljuje Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, ove godine je na svečanoj ceremoniji u Sarajevu uručena Dušanu Bajeviću, legendarnom "Princu sa Neretve".

Nekadašnji golgeter mostarskog Veleža, atinskog AEK i reprezentacije Jugoslavije, kasnije uspešan trener u više grčkih klubova, rekao je da mora da se zapita da li je zaista zaslužio to priznanje.

"Danas sam zaista ponosan. Osećam se odgovornim da nastavim raditi kao do sada, ali već sam treći mesec u penziji i moram reći da osećam draž takvog života, tako da ne mogu obećati ništa. Kada se osvrnem na sve što sam učinio, mogu zaključiti da sam verovatno mogao više i bolje, ali obećavam da ću nastaviti da cenim prave životne vrednosti, kao što su poštenje i ljubav prema ljudima. Vodite računa o mladima i njihovim uzorima, da biste sutra bili ponosni na njih", poručio je Bajević.

On je zahvalio svom voljenom klubu, Veležu, bez kojeg, kako kaže, sigurno ne bi uspeo da postigne sve što je postigao.

Novčani deo Državne nagrade, u iznosu od 10.000 konvertibilnih maraka, Bajević će u jednakim delovima donirati Veležu i deci bez roditeljskog staranja.

Dušan Bajević je veći deo igračke karijere proveo u današnjem bosanskohercegovačkom drugoligašu, za kog je odigrao više od 550 utakmica. Na "večnoj" listi strelaca prve jugoslovenske lige zauzima drugo mesto.

Za reprezentaciju bivše države odigrao je 37 utakmica i postigao 29 golova. "Princ sa Neretve", kako su ga prozvali ljubitelji fudbala, dva puta je bio prvak Grčke i jednom osvajač kupa te zemlje.

Kao trener je sa Veležom osvojio Kup Jugoslavije 1986. godine, tadašnji Kup Maršala Tita. U Grčkoj je četiri puta odveo AEK do nacionalnog trona, a Olimpijakos dva puta. Sa Pirejcima je bio i četvrtfinalista Lige šampiona.

Obavljao je i funkciju izvršnog direktora AEK i postao jedini u istoriji crno-žutih koji je osvajao titule kao igrač, trener i član rukovodstva. Bio je trener i Crvene zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije i atinskog Atromitosa.

Povezano

Sve vesti