Izetbegović: Ako Srbija prizna Kosovo...

Autor:

Za lidera najuticajnije bošnjačke stranke u BiH Bakira Izetbegovića jedina veza između Kosova i BiH je to "što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima".

200
A- A A+
aleksandar vučić, vucic, bakir izetbegović, izetbegovic Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

To je Izetbegović rekao u intervjuu za Glas Amerike komentarišući mogući ishod na relaciji Beograd Priština, ali i odnos BiH i Kosova.

A predsedavajući Dodik kaže...

Predsedavajući Predsedištva BiH, Milorad Dodik odgovorio je Izetbegoviću da zadire u unutrašnja pitanja Srbije, a da je Srpska izraz volje srpskog naroda. "Krizu kod kuće Bakir Izetbegović želi da preseli u komšiluk. Umesto odgovora na stvarne probleme – poput zastoja u formiranju vlasti, Izetbegović se, u intervjuu za Glas Amerike, bavi imaginarnim scenarijima. Pa tako kaže da, BiH sledi kriza, ako Srbija prizna samoproglašeno Kosovo", ocenio je Dodik.

"Na to ne možemo da ćutimo i treba podsetiti na tu stvar kada krenu da se povlače paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao i da smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

Dodik: Niko ne zna šta će biti s BiH

"Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koji će imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke", rekao je Izetbegović i dodao da će se i oprobavati i reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se onda odlučivati o novim koracima, ili će se stati.

"Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Pokušati završiti Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi", zaključio je Izetbegović.

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović kaže da je on samo "upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala".

Povezano

Sve vesti