Pobedite stres bez lekova

Autor:

Evo šta može da vam pomogne kad ste uznemireni ili pod stresom. Lekovi ne bi trebalo da budu prvi izbor.

Pobedite stres bez lekova Foto: Guliver/Getty images plus/Poike

Lekovi za smirenje, sedativi ili benzodiazepini pripadaju grupi najkorišćenijih medikamenata u Srbiji. Iako se mogu nabaviti samo uz lekarski recept, mnogo ljudi ih "pozajmi" od nekoga kome su prepisani, mada ovi lekovi mogu imati brojne štetne posledice.

Ali, kad ste uznemireni, postoje zdraviji načini da se izborite sa stresom. Evo šta može da pomogne:

Zeleni čaj

Aminokiselina l-teanin koja se nalazi u zelenom, crnom i belom čaju ublažava anksioznost i stres i može vam pomoći da kajpe zaspite. L-teanin pojačava alfa-talase u mozgu, koji utiču na opuštanje.

Miris lavande

Da li vam se nekad dešava da ne možete da zaspite, iako ste umorni, jer "premotavate" stresan dan u glavi? Kad ste u takvoj situaciji, upadate u začarani krug, ne možete da zaspite jer ste pod stresom, a činjenica da ste premoreni i budni samo pojačava stres….

Miris lavande će vam pomoći da se opustite, a ako to nije dovoljno snažno, možete popiti i čaj od ove lekovite biljke.

Lavanda deluje umirujuće, a može da ublaži i simptome depresije.

Orašasti plodovi

Koštunjavo voće je bogato magnezijumom, koji značajno snižava nivo kortizola, hormona koji se luči kad smo pod stresom.

Ovaj dragoceni mineral važan je za mnoge hemijske procese koji se odvijaju u organizmu, neophodan je za relaksaciju mišića, ali i za pretvaranje hrane koju unosimo u energiju.

Kad smo pod stresom, organizmu treba više magnezijuma. Suplementi nisu loš izbor, ali je uvek bolje da sve neophodne nutrijente unosite pravilnim izborom namirnica.

Vitamin B

Vitamini B grupe imaju važnu ulogu u oslobađanju od stresa i neophodni su za zdrav nervni sistem. Možete uzimati suplemente koji sadrže kompleks vitamina B, ali je bolje da pojačate unos namirnica koje sadrže vitamine ove grupe. Vitaminom B bogate su integralne žitarice, spanać, kinoa, orašasto voće, kao i jaja i losos, na primer.

Kad smo pod stresom, telu treba više vitamina B kompleksa nego pod normalnim okolnostima, tako da ne bi bilo loše da uvek imate pri ruci nešto od namirnica koje ga sadrže.

Pobedite stres: Prirodni načini za spuštanje kortizola

Povezano

Sve vesti