Maroko:Policija vodenim topovima na učitelje zbog 400€

Autor:

Marokanska policija tukla je demonstrante na današnjem protestu učitelja, a koristili su i vodene topove, javlja AP. Traže veće plate od 400 evra.

5
A- A A+

maroko,protest,demonstranti,voda Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Sindikat učitelja održao je protest ispred Ministarstva obrazovanja u prestonici Rabatu, nakon čega je krenula šetnja prema obližnjoj kraljevskoj palati kada je došlo do sukoba sa policijom.

maroko,protest,vodeni topovi Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Novinari agencije AP videli su da je policija tukla učitelje, među kojima je bilo više povređenih, a pojedini su se i onesvestili. Ambulantna i policijska kola izašla su na lice mesta.

Turistkinje iz Evrope ubijene u Maroku

Više hiljada demonstranata došlo je širom Maroka u Rabat kako bi zahtevali povećanje povećanje plata i unapređenja. Agencija navodi da su demonstranti zahtevali i više prilika za najmanje plaćene učitelje, koji imaju platu od oko 400 evra.

Jedna od spornih tačaka takođe su i privremeni ugovori u radu koji ne pružaju zdravstveno osiguranje i penziju.

"Mi smo došli da mirno prošetamo, ali nažalost, policija nas je napala. Učitelji su padali na zemlju. Učitelje vređaju. Naša poruka je obrazovanje. Prestanite sa nepravdom", rekla je jedna od učiteljica na protestu.

Istovremeno, održane su demonstracije na kojima su zahtevane demokratske reforme i društvena pravda.

AP podseća da u Maroku nije svrgnut diktator kao što je bio slučaj u Tunisu i Egiptu tokom Arapskog proleća pre osam godina, ali se redovno održavaju protesti protiv manjka vode, seksualnog zlostavljanja i policijskog nasilja.

U Maroku se održava oko 48 protesta dnevno.

Povezano

Sve vesti