mondo.rs

Srpsko vojno čudo - ALEKS

Autor:

Na Međunarodnom sajmu naoružanja "IDEX 2019" koji je se održava u UAE predstavljena su nova vojna čuda Srbije među kojima je i Aleks - bespilotna letelica.

Srpsko vojno čudo - ALEKS Foto: Tango Six/Petar Vojinović

Pored već predstavljenog "Stršljena" i nove planirajuće bombe, EDePro je na IDEX-u u Dubaiju prvi put javnosti prikazao projekat VTOL bespilotne letelice.

Aleks (ALECS- Advanced Light Electric Composite System) je kvadkopter sa dodatnom petom potisnom elisom koji je u mogućnosti da poleće i sleće vertikalno, lebdi u mestu ali i obavi tranziciju između vertikalnog i horizontalnog leka i na posletku leti horizontalno.

Kako je ekskluzivno za Tango Six ispričao Vladimir Jezdarević, sistem inženjer EDeProa i vođa grupe za bespilotne (električne) letelice, ideja kompanije bila je da prikaže da koncept petomotornog bespilotnog VTOL-a radi:

"Aleks trenutno postoji u dve verzije. Manji težine 35 kilograma uz nosivost 6 kilograma korisnog tereta koji je koncept demonstrator ali koji će biti i poseban proizvod dominantno za civilne upotrebe nadzora i druge opcije moguće sa odgovarajućim senzorima. Veći je ideja militarizacije dizajna, čija je prva verzija izložena ovde na IDEX-u. On teži 250 kilograma i može nositi 70 kilograma korisnog tereta. Ideja kompanije Jugoimport SDPR je da se veća verzija razvije u borbenu bespilotnu letelicu a mi ćemo u nju integrisati turbo džet motor. Ovde na sajmu smo prikazali mogućnost nošenja nevođenih raketa ali naravno postojaće opcija i za vođena sredstva", kaže Jezdarević.

On je za Tango Six rekao da će EDePro manji Aleks pripremiti za nastupajući sajam naoružanja Partner u Beogradu.

Ideja je da letelica demonstrira poletanje, tranziciju u horizontalni let, prelazak u lebdenje pred cilj i da ispali dve rakete koje će biti urađene specijalno za ovu demonstraciju.

Nakon lebdenja letelica će se horizontalnim i na kraju vertikalnim letom vratiti na početno mesto poletanja.

Međunarodni sajam naoružanja "IDEX 2019" održava se svake druge godine pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda.

Kupujemo bespilotne letelice od Kine!

To je jedina izložba u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike, na kojoj se predstavljaju najsavremenije tehnologije namenjene svim vidovima oružanih snaga.

Zbog svog regionalnog značaja, IDEKS posećuju visoki državni zvaničnici, predstavnici odbrambene industrije i oružanih snaga, koji su potencijalni korisnici sredstava naoružanja i vojne opreme. Na ovogodišnjem sajmu učestvuje oko 1.300 izlagača iz više od 60 zemalja.

Kao i prethodnih godina, na ovom sajmu srpska odbrambena industrija i "Jugoimport SDPR" su na impozantnom štandu predstavili savremena dostignuća u oblasti naoružanja.

Na sajmu je predstavljeno i prvo oklopno vozilo Republike Srpske - DESPOT, koji je prvi put prikazan u Banjaluci na proslavi Dana Republike Srpske.

Povezano

Sve vesti