mondo.rs,Tanjug

Nemačka traži radnike: Srbi, javite se!

Autor:

Novi konkurs - drugi od tri planirana za 2019. za zapošljavanje medicinskih sesatra i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj biće krajem marta.

20
A- A A+
krv, vađenje krvi, davaoci krvi, davalac krvi, medicina, špric, vena, doktor, dom zdravlja, laboratorija, zdravstvo Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

To je objavio je GIZ u okviru čijeg programa "Triple Win" se organizuje odabir kandidata.


Oglas se odnosi i na kandidate iz BiH, Tunisa i Filipina, a kako je navedeno u cilju popunjavanja radnih mesta u Nemačkoj, a zbog toga što na tržištu rada upravo u tim zemljama ima višak medicinskog osoblja na tržištu rada.


Nemačka će, prema procenama eksperata da 2025. imati potrebu za 150.000 novih medicinskih sestara i tehničara, navodi GIZ - Nemačka agencija za međunarodnu saradnju.

Stoga Projekat "Triple Win" predviđa do tri konkursa godišnje.

Milioni Nemaca rade dodatne poslove da "prežive"

I preostala dva poziva biće objavljena na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.


Sledeći konkursni rok je od 27. marta do 26. aprila, a poslednji, treći od 21. avgusta do 4. oktobra.


"Triple Win" projekat kandidatima u prvom tromesečju od dolaska u Nemačku pruža podršku i prati njihovu integraciju preko integracionog savetnika.


Projekat se sprovodi se na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj iz 2013.

Stručnjaci WILLKOMMEN: Još lakše do posla u Nemačkoj


Prvi konkursni rok u ovoj godini bio je otvoren do 19. januara, a shodno tome intervjui se danas održava u Kragujevcu, a sutra u Beogradu.


Uz diplomu o obrazovajnu, poželjno je da kandidati imaju predznanje iz nemačkog, idealno B1 nivo znanja.


Od pokretana projekta u Srbiji 2012. 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera dobilo je posao u Nemačkoj.

Povezano

Sve vesti