mondo.rs

Gradska jurilica: Novi "ford fokus ST" (FOTO, VIDEO)

Autor:

Kupcima će na raspolaganju biti po jedan benzinski i dizel motor.

Gradska jurilica: Novi "ford fokus ST" (FOTO, VIDEO) Foto: promo/Ford

Kada su vam konkurenti "reno megan R.S.", "seat leon kupra", "honda sivik tajp R" i "VW gold GTI", onda morate baš da se potrudite. Čini nam se da je Ford dosta dobro uradio domaći zadatak u vidu novog "fokusa ST".

Svakako najveća novost su motori. Benzinac je pozajmljen iz "mustanga" i ima zapreminu od 2,3 litra. Razvija čak 290 konjskih snaga uz obrni moment od 420 Nm.

Novost je i anti-lag funkcija, koja omogućava da se održava pritisak u turbini i nakon što se podigne noga sa papučice gasa. Ovo omogućava da automobil "poleti".

Ljubiteljima dizela će se svideti što će novi "ST" moći da kupi i na dizel motorom sa 190 KS i 400 Nm. Ford tvrdi da ovaj agregat daje čak 360 Nm pri samo 1.500 obrtaja u minutu.

Obe verzije će se isporučivati sa šestbrzinskim ručnim menjačem, koji ima nešto kraći hod od verzija u običnim "fokusima". Po prvi put, za benzinca je dostupna i sedmostepena automatika.

Sportista je za centimetar niži od regularnog modela, a na raspolaganju su mu felne dimenzija 18 i 19 inča. Za zaustavljanje su zaduženi diskovi dimenzija, napred 330 milimetara, a pozadi 302 milimetra.

Četvrta generacija ovog sportskog hečbeka i dalje ima pogon samo na prednjim točkovima, a umesto mehanički kontrolisanog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem ima elektronski kontrolisani diferencijal i to samo u benzinskoj verziji. Ovo rešenje omogućava da se celokupni obrtni moment prebaci na točak koji ima dodir sa tlom.

Što se stilskih prometa, saćasta maska je dodatno povećana, a tu su i dodatni spojleri, koji daju ST-u pravi sportski izgled.

U unutrašnjosti se nalazi sportska sedišta koje potpisuje Rekaro, a tu su i neki dodatni "brzi" elementi, poput metalnih aplikacija, sivih šavova i aluminijskih papučica.

Izvor: YouTube/Ford Europe

Na vrhu centralne konzole se nalazi utaknut osmoinčni ekran info-zabavnog sistem "Ford SYNC 3". Ovo je možda i jedini deo "fokusa ST" koji bismo promenili.

Naravno, nov model je opremljen i brojnim tehničkim asistentima, poput adaptivnog tempomata sa stani-kreni funkcijom, prepoznavanjem saobraćajnih znakova, kao i držanjem vozila u traci.

ST će imati i "asistenta" za izbegavanje parkiranih i sporih automobila.

Prodaja novog modela će početi ovog leta.

Pogledajte jurilice i misice sa prošlogodišnjeg BG Car Show-a:

Izvor: YouTube/MONDO portal

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti