Najbolji trening za mršavljenje (VIDEO)

Autor:

Trening je veoma bitan deo zdravog mršavljenja, a evo kakav trening će vam pomoći da najbrže skinete višak kilograma!

Najbolji trening za mršavljenje (VIDEO) Foto: Guliver/Getty Images/max-kegfire

Intenzivne vežbe koje se rade u kratkim vremenskim intervalima efikasnije su u mršavljenju nego vežbe umerenog intenziteta, pokazala je nova studija.

Zdravstvene prednosti treninga visokog intenziteta ispitivane su već desetinama puta, a novo istraživanje dokazalo da ovakva trening pomaže i u ubrzavanju metabolizma.

Reč je o treningu koji se sastoji iz intenzivnih vežbi koje se rade u kratkom vremenskom periodu, posle kojeg sedi period odmora. Nije, dakle, reč o konkretnoj vežbi – može biti trčanje, plivanje, vožnja bicikla... već o intenzitetu kojim radite vežbe.

Iako se već dosta govorilo o zdravstvenim prednostima ovakvog treninga, mnogi su smatrali da je za mršavljenje bolje raditi vežbe umerenog intenziteta u dužem vremenskom periodu. Međutim, istraživači iz Brazila su sproveli istraživanje, kako bi utvrdili koliko je ovakav trening efikasan kada je reč o mršavljenju.

Tim naučnika analizirao je podatke iz 36 prethodnih studija, u kojima je učestvovalo 576 muškaraca i 522 žene. Svi učesnici su bili različitog nivoa fizičke spremnosti, starosti od deset do 70 godina. Takođe, svako od njih je vežbao najmanje četiri nedelje pre istraživanja, a neki od njih su radili kraće, intenzivnije treninge, dok su drugi radili duže treninge umerenog intenziteta (po najmanje 30 do 45 minuta).

Analizirajući podatke, naučnici su primetili da su svi učesnici smršali vežbajući, bez obzira na vrstu treninga koju su radili. Međutim, oni koji su radili trening visokog intenziteta imali su 28,5 odsto veći gubitak masti.

Treningom visokog intenziteta su učesnici smršali u proseku 1,58 kilograma, u poređenju sa 1,13 kilograma koliko su smršali oni koji su radili trening umerenog intenziteta.

Ipak, stručnjaci ističu da trening visokog intenziteta možda nije baš idealan tip treninga za svakoga.

"Važno je da budete svesni rizika od potencijalnih povreda kada je reč o ovakvom treningu. Takođe, intenzivniji trening je veći kardiovaskularni stres za telo", poručuju naučnici.

Sudeći prema studiji, kratki intervali sprinta bili su najefikasnija forma vežbanja za gubitak kilograma, a još su efikasniji bili u kombinaciji sa treningom nižeg intenzieta.

Uopšteno govoreći, stručnjaci odraslim ljudima preporučuju da rade dve vrste vežbanja svake nedelje – aerobne vežbe i vežbe snage.

Opšta preporuka odraslima starim od 19 do 64 godine je da imaju najmanje 150 minuta nedeljno umerenih aerobnih aktivnosti, poput vožnje bicikla ili bržeg hoda, uz vežbe snage najmanje dva puta nedeljno.

BONUS VIDEO

Izvor: MONDO

Pogledajte i ovo:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti