Ukrajinski tajkun kupio "slovenačku" Perutninu Ptuj

Autor:

Poljoprivredno-industrijska grupacija MHP SE, vlasništvo ukrajinskog oligarha Jurija Kosjuka, preuzela je od Rusa, braće Zubicki, slovenačku Perutninu Ptuj koja u Srbiji ima firmu Topiko iz Bačke Topole.

1
A- A A+

meso, piletina, mesara, lidl, lidl srbija, proizvodi, supermarket, prodavnica, kupovina, market, Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

U Perutnini Ptuj, najvećem proizvođaču živinskog mesa i mesnih prerađevina u Jugoistočnoj Evropi, MHP (Mirovinski hliboproduct) je danas preuzela kontrolu nad 90 odsto akcija, saopšteno je iz kompanije.

Konačna kupovna cena će zavisiti od rezultata revizije poslovanja Perutnine Ptuj za period do 31. decembra 2018. godine, precizira se u saopštenju. Pre dve godine je tadašnji vlasnik procenjivao vrednost Perutnine na 82 miliona evra.

U Srbiju stižu GMO pilići?

"Drago nam je da privodimo kraju ovaj proces i ostvarujemo svoje ambiciozne planove koji će doneti direktnu korist zaposlenima, poljoprivrednicima i lokalnim zajednicama u kojima posluje Perutnina Ptuj, kao i široj regionalnoj industriji, izjavio je direktor MHP Jurij Kosjuk.

Ukrajinska firma je slovenačku kompaniju preuzela od ruske firme Slovenska industrija čelika (Sij), čiji ulazak na slovenačko tržište je bio i razlog sukoba između Andreja Zubickog, čelnika Sija i njegovog brata Evgenija.

Perutnina:"Nećemo više da priključujemo radnike na poligraf"

Rusi su Perutninu, pisao je svojevremeno zagrebački "Jutarnji list" ispred nosa oteli francuskoj grupaciji LDC, najvećem evropskom proizvođaču piletine.

MHP je naslednik firme koju je 1998. godine osnovao Jurij Kosjuk, jedan od ukrajinskih oligarha čija se imovina procenjuje na milijardu dolara, a koji je 2014. godine i deo kabineta ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Povezano

Sve vesti