Čepurin: Srbija će izdržati sve

Autor:

"Srbija će imati dovoljno snage i strpljenja da izdrži iskušenja", rekao je ruski ambasador Čepurin u Beogradu na svečanosti povodom Dana branilaca otadžbine.

31
A- A A+
čepurin,vučić,dodik Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

U ambasadi Rusije u Beogradu večeras je svečano obeležen Dan branilaca otadžbine, a tom prilikom ambasador Aleksandar Čepurin je rekao da Rusija podržava neutralni status Srbije kao i mirno rešenje kosovskog problema uz poštovanje međunarodnog prava.

Čepurin je rekao i da Rusija pozdravlja unapređenje dobrih odnosa Srbije sa svim zemljama, ako to odgovara njenim interesima.

Pismo Putinu

Predsednik Vučić ambasadoru Čepurinu uručio je pismo za predsednika Vladimira Putina. "Želim zato da vam zahvalim na bliskoj vojno-tehničkoj saradnji Srbije i Rusije, jer tako umnogome poboljšavamo operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, čineći izvesnijom našu mirnu budućnost", navodi se u pismu.

"Okupili smo se danas da obeležimo Dan branilaca otadžbine, već sedmi put ga dočekujem zajedno sa mnogima od vas.Hvala vam za takvu čast", rekao je Čepurin na svečanosti kojo je prisustvovao i predsenik Srbije, Aleksandar Vučić.

Američki ambasador: Srbijo, na pogrešnoj si strani

On je istakao da su Rusija i Srbija više puta morali da brane svoju nezavisnost i suverenitet i da je upravo to formiralo karakter naših naroda.

"Imamo jake vojske, ali najglavnije rusko i srpsko oružje je ipak hrabrost vojnika i oficira, snaga njihovog duha, to je aksiom. Pripadnike oružanih snaga Rusije i Srbije spajaju aktuelni zadaci. Aktivno se razvija i naša vojna i vojnotehnička saradnja", naveo je Čepurin.

Prema njegovim rečima, ključni zadatak Rusije danas je osim osiguranja bezbednosti i energični razvoj privrede, povećanje životnog standarda ljudi.

Na to je usmereno 12 nacionalniih projekata, koji će za šest godina izvesti zemlju na apsolutno novi nivo, rekao je Čepurin dodajućio i da je to suština jučerašnjeg obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj Skupštini.

Kozaračko kolo u centru Beograda

Ambasador je podsetio da se predstojeće jeseni obeležava i 75 godina otkako je zajedničkim snagama oslobođen Beograd od fašističkog okupatora.

"Važno je zajednički obnoviti Spomen grobolje oslobodilaca Beograda na kojem počiva 1.395 boraca Narodnoslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije", rekao je Čepurin i pozvao na jačanje bratstva ruskog i srpskog naroda kao i razvoj saradnje između oružanih snaga.

Svečanosti su prisustvovali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević i Nenad Popović, kao i patrijarh srpski Irinej.

Proslava Dana otadžbine, koju su organizovali ambasador Čepurin i izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin, počela je intoniranjem ruske i srpske himne.

Ovaj praznik, ustanovljen u znak sećanja na dan kada je tek formirana Crvena armija 23. februara 1918. odbila nemačku invaziju na Lenjingrad (Petrograd), slavi se u svim državama nekadašnjeg SSSR-a.

Povezano

Sve vesti