MONDO/Agencije

Gvaido sam krenuo po američku pomoć

Lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele, Huan Gvaido, krenuo je danas ka granici s Kolumbijom u pokušaju da omogući ulazak američke humanitarne pomoći, što je zabranio formalni predsednik Nikolas Maduro.

4
A- A A+
venecuela Foto: AP Photo/Fernando Vergara

"Krenuo je", potvrdio je Frans presu neimenovani saradnik Gvaida, kojeg je oko 50 zemalja priznalo kao privremenog predsednika Venecuele.

Karakas se nalazi oko 900 kilometara od granice s Kolumbijom.

Amnesti: U Venecueli ubijaju i hapse ako nisi za Madura

Gvaido je ranije rekao da pomoć treba da stigne do granice u subotu, 23. februara, dok je Maduro u nekoliko navrata rekao da je američka humanitarna pomoć izgovor za vojnu intervenciju.

Maduro: Tramp je nacista, lekove ćemo iz Rusije (VIDEO)

Istovremeno, predsednik Maduro izjavio je večeras da će u potpunosti zatvoriti kopnenu granicu s Brazilom, dva dana pre najavljenog dolaska američke humanitarne pomoći ali preko granice s Kolumbijom.

"Odlučio sam da od večeras u 20.00 po lokalnom vremenu zatvorim kopnenu granicu s Brazilom. Granica će skroz biti zatvorena do daljeg", rekao je Maduro na sastanku Visoke vojne komande.

U Venecueli koja se suočava s najgorom političkom i ekonomskom krizom, raspirenom neslobodnim izborima na kojima je pobedio Maduro ali i izgubio večinu u parlamentu, vlada nestašica osnovih namirnica.

Povezano

Sve vesti