"Voda za piće na Zlatiboru ispravna, ne širiti paniku"

Autor:

Predsednik Opštine Čajetina, Milan Stamatović, izjavio je danas da je voda za piće na Zlatiboru ispravna i da predstavnici republičke vlasti šire paniku među građanima zatvaranjem objekata.

29
A- A A+
Zlatibor Foto: Mondo/Goran Sivački Zlatibor

Stamatović je naveo da je šef odseka za sanitarni nadzor u užičkom Sektoru za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zdravlja obavestio hotele i odmarališta sa najvećim smeštajnim kapacitetima na Zlatiboru da voda u njihovim česmama nije ispravna za piće, na osnovu analiza obavljenih u pojedinim objektima.

Po rečima Stamatovića, Gradski zavod za javno zdravlje iz Beograda je dao svoje mišljenje da se voda iz vodovoda na Zlatiboru može koristiti bez ograničenja uz realizaciju mera koje preduzeće Vodovod Zlatibor trenutno i preduzima.

Zabranjena izgradnja heliodroma na Zlatiboru

"Danas su izazvali paniku među građanima uplašenim za zdravlje, pošto su, pre toga, svakodnevno, na Zlatibor slali raznorazne inspekcije koje su, prethodnih dana, zatvorile 15 objekata zbog nekih navodnih šteta, kažnjavali ih novčano ili kaznama zatvaranja objekata na 15 i 30 dana, i sve to, navodno, samo zato što predsednik opštine Čajetina neće da popusti, i neće da pređe na stranu Srpske napredne stranke, što je i jedan naprednjački odbornik na sednici Skupštine opštine Čajetina potvrdio", kazao je Stamatović, objavljeno je na sajtu opštine Čajetina.

Zlatiborska i BG gondola tačka raskola u Skupštini

Stamatović je ocenio da je "očigledno da SNS ne može legalno da dođe na vlast u opštini Čajetina, pa je pribegao ovakvim nehumanim merama, pri čemu koriste osnovnu životnu potrebu kao što je voda za obračun sa lokalnom samoupravom, želeći da izazovu paniku, da nam rasteruju turiste, a vlasnicima nekretnina na Zlatiboru obaraju cenu".

Grad Užice, zbog zagađenja svog jezera Vrutci, već pola decenije vodu za piće dobija sa Sušičkih vrela, na teritoriji opštine Čajetina.

Najposećenija destinacija u Srbiji ove godine

Zavod za javno zdravlje iz Užica i Institut Batut iz Beograda pre četiri godine uradili su i proširenu analizu kvaliteta vode zlatiborskog Postrojenja za preradu vode Ribnica, i utvrdili da je u tom trenutku bio povećan nivo nikla u koncentraciji od 0,026 jedinica, a bilo je dozvoljeno 0,020 jedinica.

Vodovod iz Čajetine je u proteklom periodu uradio testiranje vode koja je data na analizu u domaće zavode za javno zdravlje i institucije, kao i u nekoliko inostranih.

Zaključak stručnjaka je bio da je potrebno uraditi rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za preradu vode, dodavanjem nove tehnološke linije gau-filtera, jonoizmenjivačkih smola ili reverzne osmoze.

Izrada Generalnog projekta je u planu Vodovoda Zlatibor za ovu godinu i javna nabavka će biti pokrenuta do kraja februara, navodi se na sajtu opštine Čajetina.

Povezano

Sve vesti