Izložba o nezaboravnom princu srpskog baleta

Autor:

Od 28. februara u Muzeju Narodnog pozorišta, saznajte sve o jednom od najvećih baletskih igrača naše zemlje.

Izložba o nezaboravnom princu srpskog baleta Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Izložba "Radomir Vučić - nezaboravni Princ", autorke Milene Jauković, biće otvorena 28. februara u Muzeju Narodnog pozorišta.

Radomir Rade Vučić jedan je od najcenjenijih, najvoljenijih i umetnički najmarkantnijih baletskih igrača u istoriji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tokom svoje duge karijere Radomir Vučić je igrao sa umetnicama različitih generacija.

Najveći broj uloga i odigranih predstava ostvario je sa Ivankom Lukateli, Višnjom Đorđević, Lidijom Pilipenko, Dušicom Tomić i Milicom Bijelić, a zatim i sa Jovankom Bjegojević, Duškom Sifnios, Jelenom Šantić, Vesnom Lečić, Ljiljanom Hmelom, Sonjom Vukićević, Marijom Janković, Zojom Begoli, Ljiljanom Šaranović, Duškom Dragičević...

Iz ovih neponovljivih stvaralačkih susreta i intenzivnih umetničkih prožimanja, koja su uvek ostavljala dovoljno mesta za ispoljavanje svih individualnih osobenosti svakog od umetnika, nastali su neki od najpoetičnijih, ali i najstrastvenijih igračkih dijaloga našeg klasičnog i neoklasičnog baletskog repertoara.

Od publike i scene Narodnog pozorišta u Beogradu Radomir Vučić se oprostio 1992. godine, ulogom Oca u predstavi Vaskrsenje, u koreografiji njegove dugogodišnje partnerke Lidije Pilipenko.

Vizuelni identitet izložbe i kataloga uradila je dizajner Narodnog pozorišta u Beogradu Jelena Ratković.

Postavka, ostvarena u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti i Arhivom Narodnog pozorišta u Beogradu, upriličena je povodom deset godina od smrti Radomira Vučića.

Izložba će biti otvorena do sredine maja meseca, odnosno do Noći muzeja.

Povezano

Sve vesti