mondo.rs

SPEKTAKL: Svetsko prvenstvo "vitezova" u Smederevu FOTO

Autor:

Dvoboji, u kojima učestvuju i žene, grupne bitke sa po čak 150 boraca na svakoj strani, i još mnogo toga zanimljivog čeka nas početkom maja u Smederevu.

SPEKTAKL: Svetsko prvenstvo "vitezova" u Smederevu FOTO Foto: Mondo/ Goran Sivački Srednjevekovne borbe u manastiru Manasija.

Smederevska tvrđava će od 2. do 5. maja biti poprište Međunarodnog turnira - Bitka nacija. Reč je o Svetskom prvenstvu u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama, koje okuplja učesnike iz čak 33 države.

Bitka nacija je istorijska srednjevekovna borba - sport u okviru kojeg postoje muške i ženske kategorije, pet različitih dvoboja 1 na 1, muške i ženske borbe, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30, kao i velika "buhurt" bitka 150 na 150.

Srednjovekovno zdanje, Smederevska tvrđava, odabrana je za mesto na kojem će biti održan ovaj spektak, koji osim borbe podrazumeva i bogat prateći program: srednjevekovni sajam na kojem će posetioci imati priliku da vide i kupe razne suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, zanimljive radionice za roditelje i decu, muzički nastupi...

"Nakon uspešno održanih prvenstava širom Evrope, uvideli smo da je Srbija, koja ima bogatu istorijsku tradiciju, pravi domaćin za ovogodišnje prvenstvo, zato sa zadovoljstvom najavljujem nastavak viteške borbe koja će okupiti na stotine boraca, nakon čega sam siguran da će ova manifestacija dobiti veliki broj srpskih obožavalaca", izjavio je predsednik Međunarodne asocijacije istorijskih srednjevekovnih borbi Eduard Eme na konferenciji za novinare u okviru beogradskog Sajma turizma.  

Direktor Tvrđave Smederevo Goran Jovšić je istakao da mu je izuzetna čast što je baš Smederevska tvrđava dobila priliku da bude domaćin ovako velike međunarodne manifestacije. 

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama Bitka nacija predstavlja međunarodni događaj koji je prvi put održan 2010. godine u tvrđavi Hotin u Ukrajini, a nakon toga i u Poljskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji, Italiji i Češkoj Republici.

Povezano

Sve vesti