• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci kupili FAM, pravićemo "valvolin" ulje

Izvor MONDO/Tanjug

Fabrika maziva (FAM) u Kruševcu prodata je danas američkoj kompaniji Valvoline za 9,5 miliona evra.

Ugovor o akviziciji potpisali su danas direktorka FAM Jelica Đurović Petronijević i Dijego Brodoni iz kompanije Valvoline, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Očekujemo da će Valvoline pored imovine, operativnog biznisa, tržišne pozicije i određenog broja zaposlenih, preuzeti i lidersku poziciju koju FAM ima u Srbiji i regionu kao i da će taj biznis unaprediti, poboljšati, investirati u nove projekte i otvoriti nova radna mesta", rekla je direktorka FAM Jelica Đurović Petronijević.

Generalna direktorka FAM-a je za Betu kazala da će novi vlasnik preuzeti makar sto, od sadašnjih 218 radnika, a da poslovodstvo očekuje da će broj radnika koji će kod novog poslodavca biti zaposlen biti i veći.

Deo dugovanja FAM-a, nastalaih u vreme prethodne privatizacije, kako je kazala, biće namiren iz ove prodaje.

Potpredsednik kompanije Valvoline Diego Bredoni, koji je u ime te kompanije potpisao ugovor, kazao je da je ovo veliki korak za tu firmu, za Kruševac i ljude u FAM-u, zahvalivši se Vladi na saradnji, ali i na brizi koju je pokazala za zaposlene.

"Investiraćemo ovde, ovo je samo prvi korak, zadržaćemo FAM brend. Napravićemo kombinaciju Valvolinove snage i ovdašnjeg nasleđa, zajedno ćemo rasti i bićemo lideri u regionu", kazao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je kompaniji Valvoline dug ostanak u Srbiji kazavši da dolazak te kompanije znači zagarantovano tržište i investicije.

"Mučili smo se, pomagali FAM i nakon užasno teških godina 2013, 2014, i 2015. godine, mnogo smo uložili energije, napora, rada, truda. Videćemo još kako da nađemo rešenje za 105 ljudi za koje trenutno ne postoji rešenje, ne samo kroz socijalni program, već da vidimo šta je to još što možemo da sačuvamo od proizvodnje", kazao je on.

FAM, prema ranijim podacima, ima godišnju realizaciju od oko ;10 hiljada tona, od kojih se trećina izvozi na tržište regiona i Evropske unije. Fabrika je u 2016. godini ostvarila prihod od milijardu i 750 miliona dinara. ;Nakon raskida privatizacije 2011. godine, preduzeće je najpre ušlo u postupak restrukturiranja, ;a nakon promene Zakona o privatizaciji 2014. godine najpre je bilo stavljeno pod zaštitu države, a potom je ušlo u proces reorganizacije.

FAM procvetao od kad se rešio Đuraškovića

Ovo je druga prodaja FAM-a, prvi put kupac je bio kontroverzni biznismem Milo Đurašković protiv koga se vodi nekoliko sudskih postupaka, a fabrika je "izbegla stečaj" zahvaljujući intervenciji države.

Đurašković: Nisam lud da bacim 40 miliona evra

Prethodna privatizacija je raskinuta 2011. godine, a posle sedam godina je potpisan unapred pripremljeni plan reorganizacije.

Trećina proizvoda izvozi se u zemlje u okruženju, Rusiju i Afriku.

Pogoni su opremljeni najsavremenijom tehnologijom, i svojevremeno je FAM-ovo ulje smatrano jednako kvalitetno kao i ulje vodećih svetkih brendova.

Komentari 39

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kruševljanin

Ala ćemo da se ovajdimo! Ni promil niko neće videti.

Djordje986

To je ponos,da se proda sve sto imamo da se dovedu turci nemci i tako dalje,postali smo savremena kolonija ..... sta reci ....

DRŽAČ KVAKE VRATA SVLAČIONICE

9,5 axaxaxa

special image