mondo.rs

Najzdravije zemlje na svetu: Evo gde je Srbija

Autor:

Verovatno niste očekivali da je ovo najzdravija zemlja na svetu...

Najzdravije zemlje na svetu: Evo gde je Srbija Foto: Guliver/Getty Images/RossHelen

Na osnovu indeksa kojim se meri životni vek, kao i rizici po zdravlje na osnovu toga koliko je stanovništva gojazno, koliko je pušača, a u obzir je uzeta i dostupnost čiste vode, Španija je proglašena najzdravijom zemljom na svetu, prema "Bumbergovom istraživanju".

Španija ima najduži životni vek među zemljama Evropske unije, a kada je reč o svetu, samo Japanci i Švajcarci imaju duži vek od Španaca. Ipak, prema sadašnjim podacima, očekuje se da će stanovnici Španije do 2040. imati najduži životni vek od skoro 86 godina.

Na drugom mestu se našla Italija, a slede Island, Japan i Švajcarska. Ovakvi rezultati, sa Španijom i Italijom u vrhu, naveli su stručnjake da je pomisle kako je zapravo mediteranska ishrana zaslužna za dobro zdravlje građana ovih zemalja. Poznato je da mediteranska ishrana ima dobar uticaj na zdravlje srca i cirkulaciju, kažu naučnici.

Studija sprovedena na univerzitetu Navara u Španiji pokazala je da "mediteranska ishrana, bogata ekstradevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima, snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti mnogo više nego ishrana sa smanjenim sadržajem masti".

Na šestom mestu ove liste našla se Švedska, a slede je Australija, Singapur, Norveška i Izrael, koji su u top deset.

Francuska je na 12. mestu, sledi je Austrija, Velika Britanija je na 19, Nemačka na 23, Grčka na 26. poziciji, a SAD su tek na 35. mestu. 

Komšijska Hrvatska je na 31. mestu, Crna Gora na 41, sledi Bosna i Hercegovina, Albanija, Mađarska je na 48. mestu, a naša zemlja na 55, što je napredak od dva mesta u odnosu na prethodno rangiranje iz 2017. godine.

Napominje se da su zemlje kod kojih je primetno najveće poboljšanje Južna Koreja (sa 24. na 17. mesto), Estonija (sa 38. na 32. mesto) i Albanija (sa 50. na 43. mesto).  

Sa druge strane Severna Makedonija je zemlja je koja je doživela najveći pad na ovoj listi - sa 44. pozicije dospela je na 56.

Inače, Španija je nedavno u drugom istraživanju proglašena zemljom gde se ljudi hrane najzdravije u Evropi. Naučnici često hvale mediteransku ishranu, koja sadrži dosta povrća, orašastih plodova, ribe i zdravih ulja. Poznato je da je ovakva ishrana dobra za zdravlje srca, mozak i jetru.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.