Ljubav na prvi pogled (ANKETA)

Autor:

Ako ste ikada sanjali o trenutku u kojem ugledate neku osobu, pogledi vam se susretnu i oboma vam u sekundi postane jasno da ste srodne duše… Prizovite se pameti. Evo šta se krije iza "ljubavi na prvi pogled".

Ljubav na prvi pogled (ANKETA) Foto: Guliver/Getty images, sunemotion

"Prava ljubav zahteva trud i vreme", kaže dr En Rozen Spektor, klinički psiholog iz Filadelfije za Women's Health.

Veze su prevazilaženje nesuglasica, i neprestani rad na održavanju ravnoteže između dvoje ljudi, tako da ideja o tome da sa bilo kim možete da osetite trenutnu povezanost za koju će se ispostaviti da je ljubav za ceo život nema baš previše smilsa.

"Problem je u tome što živimo u društvu koje nas uči da svako od nas mora imati svoju drugu polovinu", kaže dr Spektor.

Ljubav postoji, samo što se prosto ne dešava na prvi pogled. A ako imate utisak da vas je to snašlo, samo da znate da je mnogo verovatnije da je u pitanju nešto od sledećeg:

Snažna privlačnost

Ovo nije loše, ali nije ni ljubav. Privlačnost je samo - privlačnost, ni manje ni više od toga. Ponekad, vidite nekoga i "gotovi ste", ali to je samo strast. Onda priđete toj osobi, započnete razgovor i imate "leptiriće u stomaku", ali to je i dalje sve samo na fizičkom nivou. Ipak, ne treba da zanemarite snagu tog osećaja, pošto se ponekad dešava da se ispostavi da iz strasti na prvi pogled stvarno nastane ljubav za ceo život.

Kompenzacija za usamljenost

Niko ne želi ovo da čuje, ali ako izgubite glavu za nekim koga praktično i ne poznajete, verovatno ste strašno, strašno usamljeni. U takvim situacijama, samo želimo da se ne osećamo tako, i spremni smo sebe da ubedimo da je ono što osećamo prema osobi koju smo tek upoznali "prava ljubav" samo da bismo pobegli od te usamljenosti.

Strah od starenja

Ako ste sebe ubedili da vam "godine prolaze", i da je "vreme da se skrasite i da zasnujete porodicu", onda nije ni čudo što se zaletite i seksualnu privlačnost proglasite za ljubav. Imajte samo u vidu da je mnogo veća verovatnoća da ćete završiti razočarani nego srećno zaljubljeni.

Frustracija zbog neuspešnih veza

"Viđanje sa ljudima i raskidi umeju da budu iscrpljujući", kaže dr Spektor. "Takođe, tu je i snažna potreba ljudi da sa nekim budu bliski, da se povežu." Kad to spojite, eto objašnjenja zašto se tako često zaletimo i nešto proglasimo ljubavlju iako smo u dubini duše svesni da tu još nema "ni lj" od ljubavi.

Reciprocitet

Zaljubljujemo se najčešće kad upoznamo nekoga ko nas privlači i ko je zainteresovan za nas. Često kad shvatimo da je osoba koja nam se dopada zainteresovana požurimo da to proglasimo za "ljubav na prvi pogled". A u suštini, iza tog osećaja krije se činjenica da su nam osećanja uzvraćena. Samo što to konkretno uzvraćeno osećanje, bar u prvom trenutku, nije ljubav nego strast.


Povezano

Sve vesti