MONDO/Tanjug

Retki tumori i alergije sve češće kod dece

Autor:

Nekada retki tumori i retke sistemske bolesti, danas se sve češće javljaju kod dece. U porastu su i alergijske bolesti, ali i poremećaj imuniteta.

Retki tumori i alergije sve češće kod dece Foto: Guliver/Getty images, KatarzynaBialasiewicz

O svemu tome govoriće se narednih pet dana na 51. tečaju za edukaciju lekara, zdravstvenih radnika i saradnika "Aktuelni problemi u pedijatriji 2019", koju organizuje Institut za majku i dete.

Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić kaže da se danas sve promenilo i da se kod dece dijagnostikuju bolesti za koje se ranije smatralo da od njih obolevaju samo odrasli.

"Neke retke vrste tumora, neke retke sistemske bolesti su sada mnogo češće nego ranije. U porastu su alergijske bolesti i bolesti poremećaja imuniteta. Sve se promenilo. Međutim, sada se lakše dijagnostikuju bolesti i lečenje je uspešnije", rekao je Simić Tanjugu pred početak skupa.

Lekari Instituta, kako kaže, nastoje da usavršavanjem u inostranstvu donesu znanje u Srbiju i cenjeni su među pedijatrima zemalja regiona. O tome najbolje svedoči podatak da među malim pacijentima u Instituta danas ima dece iz svih bivših jugoslovenskih republika.

Skup pedijatara počeo je danas u Sava Centru, a zatim se nastavlja u Instituta za majku i dete i završava se u petak "Sestrinskim danima".

"Trudimo se da svake godine izvučemo ono što je najaktuelnije u svetskoj literaturi i da to kompariramo sa našim iskustvima i tako prenesemo na niže segmente zdravstvenog sistema - primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Cilj je da isti način lečenja, pa i rezultati budu u svim delovima Srbije", kaže predsednik Organizacionog odbora Vladimir Vukomanović.

Na tečaju učestvuje oko 500 pedijatara iz cele Srbije.

Povezano

Sve vesti