mondo.rs

Zašto je brojanje kalorija traćenje vremena

Autor:

Brojite kalorije? Gubite vreme!

Zašto je brojanje kalorija traćenje vremena Foto: Guliver/Getty Images/Anikona

Ako brojite kalorije svega što unosite tokom dana, onda će vas ovo naterati da se zamislite – nisu sve kalorije jednake. Ali, ako se vrednost kalorije razlikuje od namirnice do namirnice, kako onda da pratite unos kalorija?

U tome je stvar – "ne treba da brojite kalorije", kaže nutricionistkinja dr Libi Viver.

Godinama nas razni stručnjaci ubeđuju da je najbolji način da skinemo višak kilograma praćenje broja kalorija koje unosimo. Tačnije, da je gubitak kilograma neizbežan ako trošimo više kalorija nego što unosimo. Nutricionistkinja kaže da to nije baš tačno je jednostavno, nisu sve kalorije iste.

Da bi bolje objasnila o čemu je reč, navodi kao primer 1.000 kalorija unetih iz zaslađenog napitka i isti broj kalorija unetih iz brokolija.

"Kada popijete zaslađeni napitak, taj šećer se brzo apsorbuje u telo i povećava se nivo šećera u krvi. To je okidač za proizvodnju insulina, zbog čega se glukoza najpre pomera do mišića, a zatim do jetre gde se skladišti kao glikogen. Bilo kakav ostatak glikogena se pretvara u masne ćelije, a to je razlog zašto se insulin opisuje kao hormon za skladištenje masti", objašnjava dr Viver.

Sve to dovodi i do drugih reakcija u telu, zbog čega je moguće da se povećaju markeri zapaljenja, da se poveća nivo triglicerida (slobodnih masti u krvi), da dođe do blokade leptina, hormona koji se povezuje sa regulacijom apetita... Nutricionistkinja napominje da ako imate utisak da ste stalno gladni, moguće je da je hrana koju jedete, kao i način na koji jedete, omeo signale koje leptin šalje vašem telu.

A sada da vidimo šta se dešava kada unesete kalorije iz brokolija. Prvo, ne biste ni mogli da unesete 1.000 kalorija samo iz brokolija jer bi za tu količinu trebalo da pojedete 21 šolju brokolija, a leptin bi signalizirao da ste siti još mnogo pre toga. Ali, na stranu tu, kada biste pojeli mnogo brokolija, time biste uneli i dosta važnih nutrijenta koje telo može da koristi za razne biohemijske procese, i održi vas zdravim, energičnim i srećnim.

Dr Viver ističe da brokoli sadrži i vitamin C, kalcijum, magnezijum, sulforapane – ova supstanca pomaže telu da počne da eliminiše karcinogene supstance iz tela samo deset dana nakon što počnete svakodnevno da je unosite. Takođe, sulforapan sprečava vezivanje estrogena i stimuliše rast određenih ćelija u grudima, održavajući ih zdravim.

"Dobra vest je da ova supstanca ostaje u brokoliju i nakon kuvanja, zato, jedite brokoli", savetuje nutricionistkinja.

Sa druge strane, zaslađeni napici vam ne daju ništa praznih osim kalorija i šećera koji podiže nivo šećera u krvi. Dakle, jasno je da nije svejedno odakle, tj. iz kojih namirnica unosite kalorije!

"Ako uglavnom jedete prirodne, a ne obrađene namirnice, kalorije zaista nisu važne. Ne samo da one neće blokirati proizvodnju leptina koji će vam signalizirati kada je dosta hrane, već će vam i dati važne nutrijente. Zato, prestanite da brojite kalorije. Ako želite nešto da brojite, onda brojite nutrijente koji su mnogo važniji za kvalitetan život", preporučuje nutricionistkinja dr Viver.

Povezano

Sve vesti