mondo.rs,Tanjug

Tri smrti u domu kod Blaca! Smenjen direktor

Autor:

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je Srđan Antić, direktor Doma za smeštaj odraslih lica Blace - Trbunje razrešen funkcije direktora pomenute ustanove.

8
A- A A+
bolnica, krevet, bolnički krevet, bolnička soba, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Na tu poziciju postavljena dr Dragijana Tijanić.

Mediji su pre nekoliko dana preneli da je Nišlija S. Dj. (25), koji je bio smešten u Domu, dopremljen je u prokupačku bolnicu bez svesti, s modricama i hipotermijom - temepraturom tela od 25 stepeni.

U roku od mesec dana još dvojica štićenika doma su umrla. Prema navodima medija, uslovi za negu osoba ometenih u razvoju u Tribunju su katastrofalni i nehumani, što je takođe predmet istrage.

Iz Ministarstva je saošteno da su u prethodnom periodu, inspektori socijalne zaštite su kontinuirano u skladu sa zakonom vršili redovne i vanredne nadzore, u svim ustanovama socijalne zaštite uključujući i ovu ustanovu.

"Prilikom nadzora od oktobra 2018. godine do februara ove godine u Domu je utvrđen niz nepravilnosti. Inspektori su utvrdili da su uslovi boravka korisnika Doma ekstremno loši, mikroklimatski uslovi u spavaonicama izvan zone komfora i posledica neredovnog i nedovoljnog grejanja objekta, da je posteljina i odeća korisnika iznošena i sezonski neadekvatna, da je higijena prostora Doma i lična higijena korisnika na izuzetno niskom nivou, kao i da su podovi i oprema u spavaonicama u vrlo lošem stanju, iako je i ranijim nadzorima nalagano da se obezbedi nova oprema", ukazalo je resorno ministarstvo.

Tim povodom je, kako se podseća, naloženo da se po hitnom postupku obezbedi redovno grejanje i adekvatna temperatura vazduha u svim prostorijama Doma, da se obezbedi promena poda u celom objektu Doma i postavi tzv. vinil pod, da se obezbedi nabavka najmanje 50 dušeka sa medicinskom navlakom, najmanje 40 ormara-garderobera i 40 natkasni (noćni stočići) za korisnike, da se izvrši nabavka potrebnog broja kompleta posteljina, sezonsku odeću za korisnike i da se u najkraćem roku izvrši dezinsekcija, deratizacija objekta, krečenje svih prostorija u kojima borave korisnici.

Štićenik doma u Tutinu se bacio sa drugog sprata

Tadašnji direktor nije postupio po naloženim merama, istice se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je vanredni inspekcijski nadzor izvršen i povodom neočekivane smrti korisnika, čiji je predmet bio kontrola zakonitosti rada i postupanja Doma u incidentnim situacijama.

Utvrđeno je da Antić nije postupao u skladu sa procedurom obaveštavanja Ministarstva o incidentnim situacijama u Domu, odnosno o smrti korisnika, i da o tome nije ni obavestio Više javno tužilaštvo u Prokuplju i Policijsku uprava u Prokuplju, koje sprovode istragu o okolnostima smrti korisnika Đ.S.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti