MONDO/Tanjug

NEBEZBEDNO: Prošle godine "katanac" na 823 firme

Autor:

Inspekcija rada je u toku 2018. godine donela 823 rešenja o zabrani rada zbog propusta koji su ustanovljeni kontrolama na mestima rada, što je 55 odsto više nego prethodne godine.

17
A- A A+
gradnja, građevinci, građenje, mašine, građevinski radovi, radovi, građevina, radnici, građevinski radnici Foto: MONDO/Dragana Todorović

Najviše zabrana je doneto u oblasti građevine, oko 70 odsto, a onda i kod ostalih kontrolisanih subjekata, rekao je danas Tanjugu v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Jedan radnik preminuo je juče u Beogradu nakon što je paleta cigli s građevine pala na njega. Mediji su preneli da je na mladića starog 31 godinu pala paleta cigala sa dizalice na jednom objektu u izgradnji na Vračaru.

Direktor Inspektorata kaže da je nadzorom utvrđeno da je još jedan radnik povređen tom prilikom i da su oni bili u stalnom radnom odnosu.

SMRTONOSNE CIGLE: Dva radnika poginula u dve nesreće

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, najviše u poslednjih deset godina, rekao je Đurović i dodao da je zbog toga podneto 40 krivičnih prijava.

U prošloj godini, otkriveno je i 939 neregistrovanih subjektata, 22 odsto više nego 2017. godini.

Podneto je i 83 odsto više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka kada je u pitanju bezbednost i zdravlja na radu.

Prema analizi inspektorata, najčešći uzroci smrtnih povreda na radu bili su pad sa visine, strujni udar ili pad nekog predmeta.

Najviše radnika koji su nastradali na poslu bilo je angažovano u oblasti industrije, potom u građevinarstvu, sektoru usluga, poljoprivredi, šumarstvu, trgovini, oblasti saobraćaja i skladištenja.

Kada je reč o vrsti ugovora, najviše radnika kojima su se desile povrede sa smrtnim ishodom imalo je ugovor na radu na neodređeno vreme (27 njih), zatim su radili na crno (17), nešto manje imalo je ugovor na određeno vreme (8), dok je ugovor o delu imao svega jedan radnik.

Povezano

Sve vesti