MONDO/Tanjug

Rusi se pribojavaju vojnog napada SAD na Venecuelu

Autor:

Sjedinjene Američke Države planiraju vojnu intervenciju u Venecueli, tvrdi sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Petrušev.

11
A- A A+

venecuela,kolumbija,vojska Foto: AP Photo/Fernando Vergara Kolumbijska policija sprovodi vojnika prebeglog iz Venecuele

"Vašington planira vojnu intervenciju na nezavisnu državu, pokazujući aroganciju prema narodu Venecuele", rekao je Petrušev, preneo je Tass.

Raspoređivanje vojnih snaga u Portoriku, kao i slanje vojske u Kolumbiju, jasno pokazuju da Pentagon povećava svoje prisustvo u regionu, i samo traže razlog za operaciju kojom bi smenili legitimnu vlast u zemlji, istakao je Petrušev.

Venecuela: Pitanje koje je razbesnelo Madura (VIDEO)

"Zveckanje oružjem" prisutno je i u izjavama najviših američkih zvaničnika, od dražvnog sekretara Majka Pompea do samog predsednika Donalda Trampa, ali za takvu akciju Tramp nema dozvolu Kongresa.

Iz Kongresa oduvali Trampa: Nećemo napasti Venecuelu!

SAD i mnoge zapadne i latinoameričke zemlje podržavaju venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaidu, koji se proglasio za privremenog predsednika, dok Rusija, Kina i druge zemlje podržavaju formalno izabranog (na neregularnim izborima) predsednika Nikolasa Madura i protive se mešanju u unutrašnja pitanja Venecuele, navodi AP.

"NAJVAŽNIJE U ISTORIJI": Maduro vežba za rat

SAD su zatražile sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi raspravljali o situaciji u Venecueli pošto su snage predsednika Madura sprečile tokom vikenda konvoje sa stranom humanitarnom pomoći da uđu u zemlju.

KRIZA U VENECUELI: Zašto, kako, ko? (FOTO)

Povezano

Sve vesti