Tanjug

Kupovina ili "nasleđivanje" knjiga - odlučuju škole

Autor:

Da li će biti novog odabira udžbenika za prvi i peti razred u narednoj školskoj godini odlučivaće same škole, a u Ministarstvu prosvete preporučuju da udžbenici ostanu isti kao i prošle godine.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

U Zakonu o udžbenicima, koji je usvojen prošle godine, stoji da se udžbenici biraju na godinu dana kada se uvede nov program. Pošto prvaci i petaci rade po novom programu i prošle godine je bio odabir udžbenika za te razrede, po slovu zakona novi odabir za te razrede trebalo bi da bude ove godine.

Ministarstvo prosvete je u januaru uputilo obaveštenje osnovnim školama da udžbenici za prvi i peti razred ostaju isti i da neće biti novog odabira, "kako bi se izbeglo novo finansijsko opterećenje za roditelje". Za to obaveštenje školama kažu da je samo preporuka.

Podsećaju da se od naredne školske godine primenjuje novi program za drugi i šesti razred, koje prate i novi udžbenici, te da bi trebalo "izbeći dodatno finansijsko opterećenje za roditelje" novim odabirom i za prvi i peti razred.

Za 22 predmeta - 286 novih udžbenika

"Omogućen je širok izbor udžbenika za prvi i peti razred. U Katalogu udžbenika u trenutku odabira nalazilo se 69 odobrenih udžbenika za prvi razred i 106 za peti razred, a koje je pripremilo 16 izdavača", navode u Ministarstvu.

Logika uštede koju spominje Ministarstva je da ukoliko bude novog odabira za prvi i peti razred, to znači da knjige neće moći da se "naslede" od starije braće i sestara ili da se kupe polovne koje su jeftinije, već će morati da kupe isključivo nove.

Udžbenici postaju prošlost, OVO je budućnost

Međutim, žalosna je činjenica da dece koja bi mogla da "naslede" knjige baš i nema mnogo jer Srbija je odavno zemlja "tročlanog domaćinstva", u kome roditelji imaju samo jedno dete. A što se tiče kupovine polovnih knjiga, problem je što i odobrene knjige mogu da budu dovoljno različite u narednoj godini izdanja da se mala deca ne snađu.

Preporuka Ministarstva pogodila je male izdavače, čija izdanja nisu u Katalogu udžbenika i koji su krenuli u pripremu i prezentaciju udžbenika za prvi i peti razred za narednu školsku godinu, u nadi da će dogodine deo škola izabrati njihova izdanja.

U Ministarstvu napominju da u cilju obrazovno-vaspitnog rada, škole mogu odlučivati da ponovo biraju udžbenike za prvi i peti razred, na osnovu odluke Nastavničkog veća, a uz saglasnost Saveta roditelja.

Povezano

Sve vesti