mondo.rs,Tanjug

MUP: Intenzivne provere u PIO fondu

Autor:

MUP Srbije u saradnji s Ministarstvom za rad i PIO fondom intenzivno proverava ima li zloupotreba u sistemu tog fonda, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

20
A- A A+
Nebojša Stefanović, Stefanović Foto: Mondo/Goran Sivački

On je to izjavio povodom hapšenja službenice tog fonda u Bačkoj Palanci koja se sumnjiči da je proneverila više od 23 miliona dinara.

Stefanović je naveo da je uhapšena službenica zloupotrebljavala šifre u informacionom sistemu PIO fonda i da je penzije preminulih osoba isplaćivala na račune svojih članova rođaka i prijatelja i tako oštetila Fond za višemilionski iznos.

''Sa PIO fondom i sa Ministarstvom za rad u poslednje tri-četiri godine intenzivno proveravamo da li ima zloupotrebe u sistemu PIO fonda. Postoje lica koja su dobijala lažne penzije, bez dana radnog staža, ili nadoknade na koje nisu imali prava. Procesuirali smo i korisnike tih penzija i one koji su im to omogućavali'', rekao je Stefanović novinarima u ''Palati Srbija''.

Uhapšena radnica PIO fonda

Istakao je značaj uvođenja inovacionih tehnologija u informacione sisteme kao što je PIO fond kako bi se sprečile slične zloupotrebe.

''Važno je da niko u Srbiji ne misli da može tako da postupa. Kad koristite informatički sistem koji je dovoljno složen, nemoguće mu je pristupiti, a da niko ne zna'', rekao je Stefanović.

MUP je ranije saopštio da je službenica u PIO fondu - Filijala Bačka Palanka, V.M. uhapšena pod sumnjom da je od 2005. do 2018. pomoću šifri za pristup sistemu PIO fonda vršila isplatu penzija preminulim osobama i licima kojima je penzija prestala po drugom osnovu.

Osumnjičena je uplaćivala sredstva na račune koje je otvarala na ime rođaka i prijatelja, a zatim je taj novac podizala platnim karticama na bankomatima, čime je prisvojila novac u iznosu od 23.144.945 dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu, biće privedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Povezano

Sve vesti