mondo.rs,Tanjug

Zakuvava se: Indija oborila pakistanski dron

Autor:

Pakistanski dron oboren je danas u Gudžaratu, na zapadu Indije, saopštili su policijski izvori, javila je indijska televizija NDTV. Ostaci drona viđeni su u blizini sela Nanghatad u Kuču.

5
A- A A+
Slavlje nakon bombardovanja Pakistana Foto: Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri Slavlje nakon bombardovanja Pakistana

Incident između dve zemlje koje raspolažu nuklearnim oružjem potvrdio je neimenovani policijski zvaničnik koji je rekao da se incident dogodio i da je istraga u toku.

Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je prethodno na razgovor indijskog diplomatu u Islamabadu da bi protestovalo zbog vazdušnih napada koje je Indija izvela na pakistansku teritoriju pred zoru.

INDIJA BOMBARDOVALA PAKISTAN

Indija je izvršila vazdušni napad u pakistanskom delu Kašmira na "terorističke kampove", kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog meseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom delu te sporne oblasti, izjavio je indijski ministar Gadžendra Sing Dehavat.

Ministartsvo je saopštilo da je indijska agresija pretnja regionalnom miru i stabilnosti i da će Indija dobiti prikladan odgovor od strane Pakistana u vreme i na mestu koje on odabere.


Pakistan je danas upozorio Indiju, nakon što je izvela vazdušne udare pred zoru na njenoj teritoriji, da je sada red na Islamabad da "iznenadi" svog rivala.

Portparol pakistanske vojske Asif Gafur osudio je indijski upad i odbacio njihovu tvrdnju da su rano jutros pogodili teroristički kamp u Pakistanu, preneo je AP.


On je rekao da su indijski avioni bili u pakistanskom vazdušnom prostoru samo četiri minuta i povukli su se kada su ih izazvali pakistanski borbeni avioni.


Prema njegovim rečima, pre nego što su otišli, avioni su uspeli da izbace četiri bombe u blizini grada Balakota, ali nisu pričinili nikakvu materijalnu štetu.


Sekretar ministarstva spoljnih poslova Vidžaj Gohale rekao je da je Indija pogodila "najveći kamp za obuku" u oblasti Balakot.

Indija je saopštila da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad.

Sukob Indije i Pakistana oko Kašmira, na koji obe strane polažu pravo, a kontrolišu samo po deo teritorije, traje decenijama.

Taj sukob je najviše eskalirao krajem 80-ih godina prošlog veka i odneo je sa sobom veliki broj žrtava.

Napadi su postali ređi od kada su obe zemlje nakon 1998. godine postale nuklearne sile.

Pakistan se 2004. godine obavezao da neće dozvoliti da bude sigurno utočište za militantne grupe koje izvode napade u indijskom delu Kašmira.

Povezano

Sve vesti