MONDO/Agencije

Uhapšen sa iglom u veni, "pale" i nektarine

Kriminalna grupa iz Erfurta se sumnjiči da je godinama pomagala sportistima u krvnom dopingu, na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Uhapšen sa iglom u veni, "pale" i nektarine Foto: Alex Wong/Getty Images/Guliver

Hapšenja na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama!

Austrijska federalna policija uhapsila je danas devet osoba, od kojih petoro sporitsta, u sklopu racija u Austriji i Nemačkoj tokom tekućeg Svetskog nordijskog skijaškog prvenstva.

Policija je saopštila da je meta ovih akcija "otkrivanje ključnih osoba u doping mreži koja funkcioniše širom sveta".

Najviše pretraga obavljeno je u austrijskom Zefeldu, gde je u toku Svetsko prvenstvo.

nordijsko skijanje Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images/GuliverU zajedničkoj akciji austrijskih i nemačkih vlasti "stradale" su čak i nektarine, u kojima su pronađena ubrizgana nedozvoljena sredstva, a to je kasnije vodilo i do hapšenja jednog "sportskog lekara" i jednog "saučesnika" u dopremanju "pojačanog" voća.

Dvoje austrijskih i estonskih reprezentativaca i jedan takmičar iz Kazahstana uhapšeni su i biće ispitani u nastavku istrage.

"Jedan sportista je uhvaćen na delu. On je uhvaćen sa transfuzijom krvi u ruci", navela je policija.

"Kriminalna grupa iz Erfurta se sumnjiči da je godinama pomagala sportistima u krvnom dopingu, na državnim i međunarodnim takmičenjima, kako bi poboljšali njihove nastupe i rezultate i na taj način dobili nelegalne prihode", piše u saopštenju.

Svetska antidoping agencija navela je da je pomogla u istrazi u Austriji, kao i da su "racije bile deo šire policijske operacije usmerene na kriminalce iz brojnih evropskih zemalja".

Povezano

Sve vesti