mondo.rs

Bez dogovora, Tramp i Kim prekinuli sastanak!

Autor:

Samit predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una u Hanoju završio se ranije nego što je planirano.

19
A- A A+
tramp kim džong un, donald tramp, kim džong un Foto: Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Predsedničke kolone vozila dvojice lidera napustile su hotel u kome su održani pregovori.  Tramp i Kim napustili su sastanak otkazavši planiranu ceremoniju potpisivanja sporazuma.

Dvojica lidera nisu postigla sporazum nakon drugog samita, ali su održali "dobar i konstruktivan" sastanak, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

"Ovaj put nije postignut sporazum, ali strane očekuju sastanak u budućnosti. Lideri su razmotrili različite načine za pomak u denuklearizaciji“, rekla je Sandersova.

Prekid sastanka usledio je par sati nakon što se učinilo da su Tramp i Kim na pragu da normalizuju odnose SAD i Severne Koreje.

Tramp: Severna Koreja bi mogla da bude ekonomska sila

Tramp je posle prekida samita u Hanoju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, objasnio zašto se to dogodilo, navodeći da "ponekada morate da odete".

Tramp je rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, ukinu američke sankcije.

Američki predsednik je istakao da nije bio spreman da to učini, prenosi AP.

Prošle godine u Singapuru, Tramp i Kim dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp je uoči polaska za Vijetnam saopštio da se raduje "veoma produktivnom samitu" sa severnokorejskim liderom.

Povezano

Sve vesti