MONDO/Agencije

"Srbija hoće u EU, to je jasan put" (VIDEO)

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kaže da je naša zemlja "maksimalno posvećena evropskim integracijama". Srbija spremna da otvori nova poglavlja na putu ka EU.

9
A- A A+
eu, evropska unija, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Srbija je maksimalno posvećena evrointegracijama i sprovođenju reformi koje su - primenom evropskih standarda i vrednosti, u funkciji građana i modernizacije države, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u razgovaru sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove (AFET) i izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Ona je naglasila da su za državu i građane, izuzetno bitne reforme u poglavljima 23 i 24 - oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

U tom kontekstu, podsetila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Takođe, napomenula je da je i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj priremi Zakon o sprečavanju korupcije.

Šta kažu mladi političari: Srbija u EU - da, možda, ne?

Srbija do sada otvorila 16 poglavlja u pregovorima sa EU, dva je privremeno zatvorila, čeka se odluka o još pet poglavlja koja su upućena Briselu.

Joksimović je obavestila Mekalistera da je Srbija "tehnički spremna" za otvaranje nekoliko poglavlja: 9 (finansijske usluge), 4 (slobodno kretanje kapitala), 2 (slobodno kretanje radnika), 14 (transport) i 21 (trans-evropske mreže) i da intenzovno radimo na pripremi drugih.

Stoga, kako je navela, Srbija očekuje da tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU otvorimo neka od njih, čime bi se potvrdio i kredibilitet politike proširenja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da nije ni zadovoljna, ni nezadovoljna dinamikom otvaranja poglavlja i da je to pre svega zato što EU ima "neke svoje probleme" i da je time uslovljena dinamika otvaranja poglavlja, a ne stepenom reformi u Srbiji.

Izvor: Tanjug

INICIJATIVA: Srbija i u EU i u NATO

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući AFET Dejvid Mekalister smatra da je Srbija posvećena evropskim integracijama i da je bitan faktor regionalne stabilnosti.

Razgovarakli su i o kosovskom pitanju i odnosima Beograda i Prištine.

Jadranka Joksimović naglašava da je Srbija jasno opredeljena da se dijalogom pronađe održivo rešenje za KiM.

Dijalog, međutim, neće biti nastavljen dok prištinske vlasti ne povuku odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije.

Mekalister se, prema saopštenju iz Ministarstva, saglasio da je dijalog Beograda i Prištine i nalaženje rešenja moguće tek kad bude ukinuta odluka o taksama na robu iz centralne Srbije.

Povezano

Sve vesti