• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedam kandidata za "triplu krunu"

 Ivan Bogunović
Autor Ivan Bogunović

Da li će neko uspeti da završi sezonu sa osvojenim domaćim prvenstvom i Kupom, kao i Ligom šampiona?

Može biti nekoliko "triplih kruna". U zemljama kao što su Engleska, Škotska, Francuska i Portugal se pored prvenstva i Kupa, u organizaciji nacionalnog saveza igra i Liga kup.

Moguće je objediniti titulu, Kup i trofej Lige Evrope.

Ali, ona prava "tripla kruna" je samo jedna i njenim nosiocem može se nazvati samo ekipa koja bude prvak svoje zemlje, osvajač nacionalnog Kupa i - Lige šampiona.

To je u istoriji evropskog fudbala ostvarilo samo osam ekipa: Barselona 2009. i 2015, Bajern 2013, Inter 2010, Mančester junajted 1999, PSV Ajndhoven 1988, Ajaks 1972. i Seltik 1967. godine.

Dakle, pretendente na novu "triplu krunu" tražimo među učesnicima osmine finala elitnog kontinentalnog takmičenja.

S obzirom na to da su svi još "živi" u nacionalnim ligama, postavlja se pitanje ko još nije eliminisan iz Kupa, a nakon toga i kakvi su mu izgledi da se domogne svih najvažnijih trofeja.

Azbučnim redom analiziramo "aktuelni trenutak" sedam preostalih kandidata...

AJAKS

Prvenstvo (11 kola pre kraja): PSV Ajndhoven 58 bodova, Ajaks 56.
Kup (finale): Ajaks - Viljem Drugi ili AZ Alkmar.
Liga šampiona (osmina finala): Ajaks - Real Madrid 1:1, revanš u Madridu 5. marta.

Dušan Tadić i njegovi saigrači u oba domaća takmičenja imaju više nego realne izglede za osvajanje trofeja, ali u Ligi šampiona bi morali da naprave podvig, eliminacijom aktuelnog prvaka Evrope na njegovom stadionu, a zatim tako što će izaći kao pobednici iz još dva dvomeča i iz finalne utakmice.

"Kopljanici" imaju talentovanu, atraktivnu, više nego simpatičnu ekipu, u kojoj se kriju možda i neke buduće zvezde svetskog fudbala. Međutim, jesenas protiv Bajerna i sada protiv Reala, videlo se da im za još značajniji domet u Ligi šampiona fali mnogo iskustva i taktičke zrelosti.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:100.

BAJERN

Prvenstvo (11 kola pre kraja): Borusija Dortmund 54, Bajern 51.
Kup (četvrtfinale): Bajern - Hajdenhajm.
Liga šampiona (osmina finala): Bajern - Liverpul 0:0, revanš u Minhenu 13. marta.

Bavarci su ove sezone u tranziciji pod vođstvom Nika Kovača. Imali su toliko kikseva u Bundes ligi, da se u neverici zbog lošijih rezultata sumnjalo i da igrači sabotiraju novog trenera. Međutim, ubedljiva prednost vodeće Borusije svedena je na samo tri boda i sada već ne bi bilo iznenađenje da Bajern odbrani tron.

Najozbiljniji konkurenti za Kup su RB Lajpcig, Šalke i Verder, tako da su Bavarci tu favoriti.

Ostaje Liga šampiona, gde su pozitivno iznenadili remijem na "Enfildu", pa su im šanse za prolaz u najmanju ruku 50:50. Ali, mogu li da nastave "do kraja" i podignu pehar? Baš teško, iako je reč o fudbalskoj instituciji, koja zna kako se to radi. Riberi, Roben, Levandovski, Boateng, Miler... nesporno su velika imena, ali većina njih je prošla svoj zenit, neki više nisu ni standardni prvotimci, a naslednici se još traže.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:40.

BARSELONA

Prvenstvo (13 kola pre kraja): Barselona 57, Atletiko Madrid 50, Real 48.
Kup (finale): Barselona - Betis ili Valensija.
Liga šampiona (osmina finala): Barselona - Lion 0:0, revanš u Barseloni 13. marta.

U Primeri je nova titula na pomolu. Ako Katalonci u subotu uspeju da savladaju Real na njegovom stadionu - drugi put za četiri dana - šanse da ih bilo ko svrgne sa trona bile bi svedene na teoriju. I u slučaju remija bi bila slična priča. Jedino poraz Barse dao bi pratiocima kakvu-takvu nadu.

Kup kralja je takmičenje koje Mesi i ekipa osvajaju rutinski. Mogu to da urade i petu sezonu zaredom. Mali problem mogao bi da bude plasman Betisa u finale, jer će se meč za trofej igrati na njegovom stadionu.

Barsa trenutno deluje kao najozbiljniji pretendent i na "ušati" pehar Lige šampiona - tu posebno obrazloženje nije ni potrebno - ali prošlogodišnji debakl u duelu sa Romom poziva na oprez...

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:5.

MANČESTER JUNAJTED

Prvenstvo (10 kola pre kraja): Liverpul 69, Mančester siti 68, Totenhem 60, Arsenal 56, Mančester junajted 55.
Kup (četvrtfinale): Vulverhempton - Mančester junajted.
Liga šampiona (osmina finala): Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2, revanš u Parizu 6. marta.

Da je Žoze Murinjo malo ranije dobio otkaz, u idealnom slučaju još na početku sezone, sada bismo o ambicijama "crvenih đavola" sigurno diskutovali iz bitno drugačijeg ugla.

Ovako, u Premijer ligi im je za titulu potrebna serija epskih posrtanja čak tri kvalitetna rivala. Da bi prošli u četvrtfinale Lige šampiona, morali bi da na "Parku prinčeva" deklasiraju PSŽ, koji je deklasirao njih na "Old Trafordu". Deluje da bi navijači Junajteda trebalo da budu presrećni i sa jednim trofejom ove sezone, FA kupom.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:150.

MANČESTER SITI

Prvenstvo (10 kola pre kraja): Liverpul 69, Mančester siti 68, Totenhem 60, Arsenal 56, Mančester junajted 55.
Kup (četvrtfinale): Svonsi - Mančester siti.
Liga šampiona (osmina finala): Mančester siti - Šalke 3:2, revanš u Mančesteru 12. marta.

U Premijer ligi je sve otvoreno, u FA kupu se čini da je gradski rival, Junajted, jedini ozbiljan konkurent, u Ligi šampiona...

Pa, recimo da baš ništa ne ukazuje da je tim Pepa Gvardiole spremniji za uspon na evropski tron nego u prethodne dve sezone od dolaska harizmatičnog Katalonca, kada je ispadao od Liverpula u četvrtfinalu, odnosno od Monaka u osmini finala. Čak i Šalke, koji je u Bundes ligi bliži zoni ispadanja nego borbi za plasman u evrotakmičenja, bio je na pet minuta plus nadoknada vremena od pobede nad "građanima" u prvoj utakmici.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:35.

Izvor: MN Press

PARI SEN ŽERMEN

Prvenstvo (12 kola pre kraja): PSŽ 68 (uz meč manje), Lil 51.
Kup (polufinale): mogući protivnici su Lion, Ren i pobednik meča Vitr - Nant.
Liga šampiona (osmina finala): Pari sen Žermen - Mančester junajted 2:0, revanš u Parizu 6. marta.

Francuska liga već godinama ne predstavlja ozbiljan izazov za "svece". Otkako su klub preuzeli biznismeni iz Katara, PSŽ je dva puta kiksirao u prvenstvu, 2012. i 2017, ali ove sezone bez problema ide ka novoj tituli.

U Kupu su aktuelni, četvorostruki uzastopni osvajači, ali kada se igra jedna utakmica uvek postoji mogućnost poraza, pogotovo što su Lion i Ren ozbiljne ekipe.

Dolazimo do Lige šampiona, koja je apsolutno u središtu fokusa ovog kluba. Mančester junajted je praktično otpisan, iako u prvoj utakmici, između ostalih, nisu igrali Nejmar i Kavani. Urugvajac bi trebalo da zaigra već u revanšu, a povratku Nejmara "sveci" se nadaju u četvrtfinalu. Upravo ta faza takmičenja dugo je bila krajnji domet Parižana, da bi 2017. i 2018. pod vođstvom Unaija Emerija pali čak i jednu rundu ranije.

Sada, kada ih predvodi Tomas Tuhel, koji naročito u ofanzivi raspolaže nekim od najboljih individualaca na svetu, utisak je da im je ključna mana kolektivno neiskustvo u mečevima najvećeg značaja, kao i to što u Francuskoj uglavnom igraju protiv drastično slabijih timova. Ne može se reći da su favoriti, ali ako ispadnu Juventus i Liverpul, teško je reći ko bi osim Barselone bio protivnik od koga bi trebalo da zaziru.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:8.

PORTO

Prvenstvo (11 kola pre kraja): Porto 57, Benfika 56, Braga 49.
Kup (polufinale): Porto - Braga 3:0, revanš u Bragi 3. aprila.
Liga šampiona (osmina finala): Porto - Roma 1:2, revanš u Portu 6. marta.

"Zmajevi" u prvenstvu vode trku udvoje sa Benfikom, u kojoj kao branioci trona i objektivno kvalitetniji sastav, imaju blagu prednost. Upravo Porto i Benfika sastaju se na "Dragau" već u subotu uveče i posle te utakmice bi moglo još preciznije da se kaže ko je bliži tituli.

U Kupu je Porto "jednom nogom" u finalu, gde bi opet mogao da se sastane sa Benfikom ili Sportingom (prvi meč 2:1). Tradicionalno, plavo-beli teško dolaze do trofeja u ovom takmičenju. Poslednji put su ga podigli 2011. godine, ali sada su im šanse prilično dobre.

Slično Ajaksu, najveći Portov izazov u borbi za "triplu krunu" nalazi se u Evropi. Roma može da padne u revanšu osmine finala, dovoljno će biti i 1:0, ali slavlje "zmajeva" na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu 1. juna pred ponoć, bila bi senzacija veća nego 1987. ili 2004, kada je Porto bio najbolji tim "starog kontinenta".

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:120.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Faca

Eee, sad me još više boli onaj poraz od Hajdukau finalu kupa. Mogla je Zvezda da bude među ovim klubovima

barsa

Barselona osvaja sve sto se moze osvojiti

Xylocaine

Siti ove godine može 4 trofeja.

Najnovije

Kolumnisti