mondo.rs,Beta

Jeremić:U Stejt departmentu mi rekli - Kosovo nezavisno

Autor:

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je u Vašingtonu da se Srbi kao narod suočavaju sa pritiscima koji zadiru u samu srž njihovog nacionalnog identiteta.

37
A- A A+
jeremić Foto: FoNet/Nenad Рorрević

On je, prenosi Narodna stranka, rekao i da većina srpskog naroda nikada neće prihvatiti Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, pa bi prvi prioritet trebalo da bude uspostavljanje normalnih uslova za život kosovskih Srba i Albanaca.

"U Stejt departmentu mi je juče rečeno da moramo da shvatimo da je Kosovo nezavisna država i prihvatimo tu realnost koja se neće menjati. Bojim se da je to nemoguće svakom ko drži do našeg kulturnog i nacionalnog identiteta", rekao je Jeremić na predavanju na Diplomatskoj akademiji Univerziteta Džordžtaun.

Jeremić se u Stejt departmentu kao predsedavajući Savezu za Srbiju sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

"Srpske snage raspoređene ka Kosovu su nadmoćne"


"Tražiti od bilo koga u Srbiji da se pod bilo kojim uslovima potpisom formalno odrekne Kosova i Metohije jeste tražiti nešto što niko nije učinio u prethodnih šest vekova i to ne bi trebalo pokušavati ni u 21. veku", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je kosovski zavet za Srbe jedan od tri stuba nacionalnog identiteta, pored jezika i ćiriličnog pisma i svetosavske pravoslavne vere, i dodao da je taj mit, zasnovan na Kosovskom boju i kolektivnom žrtvovanju za slobodu, opstao uprkos vekovima otomanske okupacije.

"Za nas je apsolutno nemoguće da se odreknemo Kosova i Metohije. To niko u istoriji Srbije nije učinio, čak ni tokom punih pet vekova otomanske vlasti ili za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu", rekao je Jeremić.

Povezano

Sve vesti