mondo.rs,Beta,Tanjug

Veštak tvrdi da nije pucano na kuću novinara u Grockoj

Autor:

Nije pucano na kuću novinara Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info" iz Grocke, utvrdio je veštak nakon analize tragova, piše Politika u štampanom izdanju za 1. mart.

5
A- A A+
snimatelj, novinar, konferencija, kamera, reporter Foto: Mondo/Stefan Stojanović

List navodi da je veštačenjem, a na osnovu analize tragova na čauri, utvrđeno da ona nije mogla da bude ispaljena iz vatrenog oružja, jer na njoj nema kapisle da bi se moglo tvrditi da je ispaljena metak iz pištolja.

Nema ni drugih tragova koji bi ukazali da je prošla kroz mehanizam oružja, utvrdio je veštak.

Kako se navodi u tekstu, u slučaju da je projektil bio u cevi oružja, barutne čestice na plaštu čaure ne bi bile raspoređene kao što je to bilo na čauri koja je pronađena.

Vučić: Uhapšen predsednik Grocke, nema nedodirljivih!

Barut se, naime, prema veštačenju, raspršio na više strana, a tragovi na čauri nastali su kao dejstvo požara, što znači da metak nije bio u cevi.

Pucali na novinara u Grockoj, spalili mu kuću

"Ne znam koji im sve dokazi trebaju"

Jovanović je reagovao na izjavu tužioca Branka Stamenkovića da čaure pronađene ispred kuće ukazuju da meci "nisu imali funkciju koja se pominje u javnosti, a to je da je pokušano njegovo ubistvo". "Ja više ne mogu ništa da komentarišem jer sam potpuno nemoćan. Ne znam koji im dokazi trebaju - čuli su se pucnji, nađene su čaure na licu mesta, šta je relevantije od toga?", upitao je Jovanović. "Čak i da nije bilo čaura, mene je neko pokušao da zapali sve sa kućom u tri sata ujutru. Šta im treba više od toga", istakao je Jovanović.

Sagovornik Politike blizak istrazi tvrdi da je metak bio u nekom prostoru, a najverovatnije objašnjenje otkud čaura u zapaljenoj kući bilo bi da je metak pripadao Jovanoviću, koji je bivši policajac i koji je, kako list saznaje, imao pištolj kalibra 7,65 mm, što je i kalibar čaure koja je pronađena.

Jovanović je, inače, prema saznanjima Politike, taj pištolj poklonio.

Za organizovanje napada na kuću Jovanovića osumnjičen je Igor Novaković, koji je kao izvršioca angažovao Aleksandra Marinkovića, a njega je pred kuću gročnaskog novinara, kako se pretpostavlja, dovezla Bojana Cvetković Šijacki.

Ona je priznala da je učestvovala u paljenju kuće, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. I Marinković je priznao da je ubacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu kuću, dok je Novaković negirao da je učestvovao u podmetanju požara.

Pod sumnjom da je naručio da se zapali Jovanovićeva kuća uhapšen je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i on se nalazi u pritvoru.

Simonović je uhapšen 25. januara 2019. zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara Žig info Milana Jovanovića.

Jovanoviću je 12. decembra 2018. zapaljena kuća i automobil u Vrčinu uz pomoć dva motolovljeva koktela bačena kroz prozor, a, kako tvrdi novinar, pucano je i u vrata kuće.

Jovanović i njegova supruga uspeli su da pobegnu kroz prozor.

Povezano

Sve vesti