Beta,SRNA

Sukob Indije i Pakistana, ginu civili!

Autor:

U "razmeni vatre" između indijske i pakistanske vojske u Kašmiru poginula su najmanje četiri civila, izjavili su danas zvaničnici.

0
A- A A+
indija pakistan Foto: Tanjug/AP Photo/K.M. Chaudary

Indijske i pakistanske trupe ponovo su granatirale položaje i sela druge strane duž nestabilne granice u Kašmiru, pri čemu je poginulo najmanje šestoro civila i dva pakistanska vojnika, rekli su danas zvaničnici.

Prema indijskim navodima, u današnjem pakistanskom granatiranju jednog sela u Indiji poginula je žena i njeno dvoje dece, dok Pakistan tvrdi da su indijski vojnici "neselektivno gađali pogranična sela" iz teškog naoružanja i ubili jednog dečaka.

Međutim, jedan pakistanski ministar rekao je da će polasci na ključnoj železničkoj liniji između Pakistana i Indije biti obnovljeni u ponedeljak, što je znak da bi tenzije između te dve nuklearne sile mogle da se smanje.
 U regionu Punč u indijskom dijelu Kašmira tokom noći poginulo je dvoje dece i njihova majka čiju je kuću pogodila granata ispaljena iz pakistanskog naoružanja. Otac ubijene dece je teško ranjen.

Prema rečima zvaničnika lokalnih vlasti Umar Kazama, indijsku vojnici su nasumično gađali pogranična sela u pakistanskom delu pri čemu je poginuo dečak, a tri osobe su ranjene.

Azijsko bure baruta! Zašto je sporan Kašmir?

On je istakao da je od granatiranja uništeno nekoliko kuća.

indija,deca,devojčica,dete Foto: AP Photo/M.D. Mughal

Vojska Pakistana saopštila je da su dva vojnika stradala u razmeni vatre sa indijskim snagama u neposrednoj blizini tzv. kontrolne linije koja razdvaja sporni region Kašmir, prenosi AP.

Indijska policija saopštila je da su život izgubila dva pripadnika paravojnih formacija, kao i dva pripadnika policije zadužene za borbu protiv pobunjenika.

Ranjeno je najmanje osam vojnika i policajaca.

 Tenzije između dve zemlje su pojačane od sredine sedmice kada je indijska letelica izvršila, kako Nju Delhi tvrdi, udar na militante okrivljene za samoubilački napad 14. februara kada je poginulo 40 indijskih vojnika.

Pakistan je uzvratio i oborio je borbeni avion indijske vojske nakon čega je uhapšen pilot i to komandant Ratnog vazduhoplovstva, koji je juče vraćen u Indiju, kao gest mira.

Pakistan predao Indiji pilota uhvaćenog u Kašmiru

Povezano

Sve vesti