Beta

Protest novinara: Svaka nas protuva može tužiti!

Autor:

Nekoliko stotina novinara protestovalo je danas u Zagrebu protiv cenzure, tužbi protiv medija i novinara, kao i uništavanja novinarstva kao javnog dobra.

0
A- A A+
zagreb hrvatska hrvati Foto: MONDO, Jelica Dojčinović

"Zasuti smo brojnim tužbama, sudski nas se proganja, svaka protuva u ovoj državi može da nas tuži i dobije (na sudu) za povredu ugleda i časti. Javne institucije vode krstaški rat protiv novinara”, rekao je predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko uoči početka protesta pod nazivom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

HRT traži 300.000 €

Prema podacima strukovne organizacije, javni servis dosad je podneo najmanje 36 tužbi protiv novinara i medija radi zaštite časti i ugleda, od kojih su dva protiv novinarske organizacije i njenih predstavnika. Najviše tužbi, po sedam, HRT je podneo protiv nedeljnika "Nacional" i portala Indeks.hr, a na popisu tuženih su gotovo svi značajniji pisani mediji u zemlji. Ukupna visina traženih odštetnih zahteva iznosi oko 2, 3 miliona kuna (300.000 evra). Posle početka bojkota, generalni direktor HRT Kazimir Bačić izjavio je da je ta televizijska kuća zbog tužbi podignutih u svrhu zaštite časti i ugleda, izložena političkom pritisku i orkestriranim napadima. On je u saopštenju naveo da “HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije” i dodao da je “HRT pokrenuo postupke mirenja sa tuženim izdavačima”.

On je istakao da su za uništavanje javne profesije koje traje decenijama odgovorne i mnoge prethodne vlade i ukazao da se aktuelna vlada ponaša ignorantski, jer misli da će ignorisanjem rešiti problem.

Živimo u zemlji u kojoj možete biti osuđeni zbog objave istinite informacije. Zato je vreme da im kažemo dosta”, poručio je Zovko.

On je najavio nastavak protesta i pozvao premijera Andreja Plenkovića da ozbiljno shvati tu temu i problem sa kojim se suočavaju novinari.

Zovko je dodao da je u Hrvatskoj u toku najmanje 1.163 sudska procesa protiv novinara i njihovih medijskih kuća i upozorio da Hrvatska radiotelelvizija, kao javni servis, vodi “krstaški rat protiv novinara, medija i HND-a".

Novinari su u protestnoj koloni prošli pored Ministarstva kulture, sedišta Univerziteta u Zagrebu, a potom došli do sedišta Vlade na Markovom trgu, gde su ostavili svojih osam zahteva protiv cenzure, među kojima su zahtevi da se prekine zloupotreba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, kao i zahtev za razrešenje vođstva HRT.

Novinari traže pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare i onemogućavanje "lokalnim šerifima" da uzurpiraju medije.

Uoči ovog protesta, više političkih stranaka, uglavnom opozicionih, i nevladinih organizacija učestvovalo je u višednevnom bojkotu HRT zbog čak 36 tužbi koji je hrvatski javni servis pokrenuo protiv novinara i medija.

Povezano

Sve vesti