Tanjug

Sprema se odlučujuća bitka protiv Islamske države

Autor:

Sirijske snage koje podržavaju SAD približavaju se poslednjem teritorijalnom uporištu terorističke grupe takozvane Islamske države nadomak granice sa Irakom, Banguzu, na obali Eufrata, javlja Rojters.

3
A- A A+
isis islamist Foto: youtube/screenshot/The GuardianOčekuje se da će tokom dana, kako navodi portparol Sirijskog demokratskog fronta, doći do "odlučujuće bitke".

Više hiljada ekstremista tzv. Islamske države, kao i njihove pistalice i civili, povukli su se u poslednjih nekoliko nedelja u Banguz.

U petak su evakuisani poslednji civili iz ovog naselja, tako da će Sirijske demokratske snage nastaviti svoju ofanzivu.

"Naše snage laganim tempom napreduju kako bi izbegli probleme s minskim poljima. Više hiljada mina nalazi se oko puteva koji vode u naselje. Očekujemo odlučujuću bitku", rekao je portparol SDF-a Rojtersu.

Rano je govoriti da je u Siriji pobeđen terorizam

Bez obzira na potpuno uništenje terorističke organizacije Islamska država u Siriji, rano je govoriti da je u toj državi pobeđen i terorizam, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu kuvajtskoj informativnoj agenciji Kuna.

"Nakon niza uspešnih operacija regularne vojske Sirije, uz podršku ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, situacija u Siriji se primetno stabilizovala. ISIS kao organizacija koja je pretendovala na 'kvazidržavnost' je uništena", rekao je Lavrov.

Ipak, prema njegovim rečima, "rano je govoriti o potpunoj likvidaciji terorističke pretnje u Siriji".

"Još mnogo toga treba uraditi kako bi se neutralizovale 'uspavane' ćelije radikalnih formacija", naglasio je Lavrov, preneo je Sputnjik.

"U zemlji su i dalje prisutni pojedinačni teroristički 'džžepovi'. Pre svega u Idlibskoj zoni deeskalacije koju u najvećem delu kontrolišu militanti 'Hajat aš Šam' koji izvode napade na civile i ruske i sirijske snage", naglasio je ruski ministar.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti