mondo.rs

HIT: Vulin ide u vojsku

Autor:

Ministar Aleksandar Vulin od sutra bi mogao da krene na petnaestodnevnu obuku za rezervni sastav Vojske Srbije. "Ako mogu ja....", kaže ministar vojni.

413
A- A A+
vulin vojska srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić Ilustracija

Svoj odlazak na dobrovoljnu obuku za odbranu zemlje ministar Vulin, koji svojeveremeno nije služio tada obavezni vojni rok, najavio je u gostovanju u Dnevniku RTS-a.

Ako mogu Švajcarci...

Vulin je imao potrebu i da odgovori na pojedine komentare poput: "Dosta mi je, selim se u Švajcarsku". "Takvi treba da znaju da je ovaj model dobrim delom preuzet upravo iz Švajcarske. Tamo se niko ne buni, kao ni u nekim drugim zemljama, Grćkoj ili Austriji gde je vojni ork obavezan, ili  recimo u Mađarskoj gde se obuka uvodi i u škole. Previše je da date 15 dana godišnje, posebno kada slušate ove koji bi tenkovima da završe u Prizrenu, ali kada im kažete prvo da se pripreme za vojsku, da služe svojoj zemlji 15 dana u toku godine onda je to previše, rekao je ministar Vulin.

Zašto nekome smeta da brani svoju zemlju?", komentar je Vulina.

"Ako ja mogu da odvojim 15 dana svog života da bi se učio kako se brani zemlja, to može onda svako drugi" rekao je Vulin povodom akcije pozivanja u rezervni sastav određenog broja vojnog stasalih građana Srbije koji dosad nisu bili obučavani kao vojnici.

Vulin bi u rezervni sastav mogao da uđe ako "prođe" lekarsku komisiju, tj, obavezni lekarski pregled.

"Želim da pođem od sebe i sopstvenog primera. Ja sam kao ministar odbrane iskoristio priliku da se dobrovoljno javim za obuku. Od sutra, kada prođem medicinske preglede, ja ću biti jedan od rezervista koji će prolaziti petnaestodnevnu obuku u kojoj ćemo se obučavati za sve ono što svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to i uradimo" rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući večeras u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije.

"U vojsci postoji jedno pravilo: kaži - pa pokaži, uradi - pa naredi. Ako ja mogu da idem, zašto ne može neko drugi? Ako ja mogu da dam 15 dana svog života godišnje, zašto ne može neko drugi? Nema opravdanja da ne služite svojoj zemlji i da se ne borite za svoju zemlju", poručio je ministar Vulin.

U vezi sa pozvanim vojnim obveznicima, Vulin kaže da svako treba da se odazove a da ako je sprečen, to obrazloži nadležnima. Oni koji se ne odazovu biće kažnjeni sa 50.000 dinara.

Svi koji se pozovu na "prigovor saveti" (ne žele da služe pod oružjem), biće preraspoređeni u jedinice Civilne zaštite, rekao je ministar.

Ideja je, kaže ministar vojni Aleksandar Vulin, da se svi ljudi "upoznaju sa načinom na koji se brani zemlja.

Ministar navodi da od ukidanja obaveze služenja vojnog roka više od 200 hiljada sposobnih i zdravih muškaraca nije imalo nikakvu vojnu obuku i ne zna ništa o odbrani svoje zemlje.

Starijima od 30 stižu pozivi za vojne vežbe!

Ove godine, kako objašnjava, pokreće se druga faza različitih specijalističkih obuka, sa kojima se na ovakav način počelo prošle godine.

Plan je da ove godine kraću vojnu obuku prođe 600 ljudi.

Da li će Srbin opet rado u vojnike? ANKETA

Vulin napominje da žene neće biti pozivane, već samo muškarci koji nisu služili vojni rok, ili su služili "civilno", bez oružja.

"Voleo bih da ih bude mnogo više i verujem da će, kako ekonomski budemo snažniji, to biti i moguće", kaže Vulin.

Povezano

Sve vesti