MONDO/Tanjug

FEST: Ovo su najbolji! (VIDEO)

Autor:

Dodelom nagrada završen je 47. FEST, evo koji filmovi su nagrađeni!

FEST: Ovo su najbolji! (VIDEO) Foto: TANJUG/RADE PRELIC/bg

"Beogradski pobednik" 47. FEST-a za najbolji film u Glavnom takmičarskom program pripao je ostvarenju "Divljina" Pola Dejnoa, dok je isto priznanje u selekciji "Srpski film (Srbija i prijatelji)" dodeljeno filmu "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića.

Izvor: YouTube/IFCFilms

"Izuzetna glumačka igra, vizuelna svedenost koja očarava i snažni emotivni saspens, razlozi su da nagrada Beogradski pobednik za najbolji film pripadne filmu "Divljina", istaknuto je u obrazloženju žirija koji su činili Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Uričaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović.

Žiri u sastavu: Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić, Albert Videršpil, ocenio je da je "Slučaj Makavejev" odlična rekonstrukcija prekretnice novog jugoslovenskog talasa i važan trenutak filmske istorije.

"Ponovnim povezivanjem sadašnjosti i prošlosti možemo bolje da razumemo film i politiku Srbije i sveta, kao i vreme i sećanje. Žiri se divi i ceni hrabrost reditelja i njegovu jedinstvenu viziju rekonstrukcije od pronađenih snimaka u tako osetljivoj strukturi. Gospodine Gorane Radovanoviću, pozdravljamo vas. Gospodine Dušane Makavejev, nedostajete nam", navedeno je u obrazloženju.

Nagrada žirija Glavnog programa otišla je filmu "Crni anđeo" Luisa Ortege, koji je sugestivnom stilizacijom i fascinantnom glumačkom zavodljivošću oba aktera, uverio žiri, i slikom i zvukom i srcem, da u svemu prelepom ima nečeg demoskog".

Rediteljka Nadin Labaki nagrađena je za režiju ostvarenja "Kapernaum, a za najbolji scenario Ivan Salaj za film "Osmi povjerenik".

Žiri je istakao da ih je Labaki "izuzetnom veštinom za režiranje neprofesionalnih glumaca i uverljivim dokumentarističkim pristupom uvukla u autentičnu i snažnu priču o aktuelnim temama, te napravila izuzetno emotivno filmsko ostvarenje.

Salaj je, kako je istakao žiri, nagrađen zbog originalne, duhovite i emotivno ispiričane price.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmu "Spokoj" Pabla Trapera, a najbolju mušku ulogu Mateji Zemljič u ostvarenju "Posledice" Darka Sstantea.

Borhes je nagrađena za "izgradnju fascinantnog karaktera koji daje neophodno težište naizgled lakom filmu", a Zemljič za "prikaz unutrašnjeg sveta emocija sa izuzetnom suptilnošću".

Za najbolji debi nagrađen je Zan Al Refeza za neverovatnu izvedbu u filmu "Kapernaum", koja "prikazuje kompletan raspon emocija, sa izrazitom dubinom i zrelošću, za glumačku prisutnost i iskrenost koja uspeva da dotakne srca".

NAGRADE DOMAĆIM STVARAOCIMA

U selekciji "Srpski film" nagrada žirija dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma "Bio sam kod kuće, ali..." Angele Šanelec, jer je uspeo da napravi topografiju života protagonista, njihovog okruženja i Berlina.

Najbolji reditelj je, po mišljenju žirija, Bobo Jeličić (film "Sam samcat"), a najbolji scenario napisao je Miha Macini (film "Izbrisana").

"U jasno definisanim poglavljima Jelčić stvara kolaž Markovog sveta kroz koje dobijamo uvid u mnoge slojeve hrvatskog društva i pritom sjajno vodi glumce", obrazložio je žiri svoju odluku.

Macini je nagrađen zbog briljantnog načina pridruživanja traumatskoj i apsurdnoj istorijskoj pozadini zajedno sa borbom žene koja je odbila da ostane nevidljiva.

Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu "Šavovi" Miroslava Terzića, a za najboljeg glumca Tihomir Stanić za rolu u "Delirijumu Tremensu" Gorana Markovića.

ŠAVOVI: MONDO INTERVJU

Bogdanović, prema oceni žirija, donosi nešto novo u glumačkoj igri, na nivou savremenog evropskog filma, dok nas Stanić podseća na zlatno doba jugoslovenskog filma kada su glumci imali prostor da pokažu raskošnost svog talenta konstantno balansirajući između emotivnog i ironičnog, dramskog i komičnog, uverljivosti i komentara.

Najbolji debi u ovoj selekciji ostvarila je Barbara Vekarić, rediteljka filma "Aleksi" u kome je sjajno spojila estetiku Dalmacije, glumačku tradiciju južnoslovenskih zemalja i savremene preokupacije mlade žene, okovane tradicijom od koje ne može, ali i ne želi pobeći.

Žiri koji je radio u sastavu Nevena Matović, Miloš Pavlović i Jurica Pavičić, nagradu "Nebojša Đukelić" dodelio je filmu "Šavovi", a Specijalnu nagradu filmu "Sam samcat".

Goran Radaković, Dubravka Lakić, Kosta Ristić dodelili su "Politikinu" nagradu "Milutin Čolić" za najbolji film u takmičarskom programu "Srpski film" ostvarenju "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali".

Žiri FIPRESCI nagradio je filmove "Kapernaum" i "Šavovi", a žiri FEDEORA "Kapernaum", dok je "Merlinka" nagrada za najbolji "kvir" film dodeljena filmu "Divlji" reditelja Kamija Vidala-Nakea.

Nagrada za najtraženi film od strane publike dodeljena je ostvarenju "Miljenica" Jorgosa Lantimosa.
Dodelom nagrada i projekcijom filma "Oni" Paola Sorentina, večeras je završen 47. Fest.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti