"UČK" na zgradi srpskog konzulata u Beču! (FOTO)

Autor:

Nepoznate osobe ispisale su tokom noći grafit sa oznakom tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, na zgradi u kojoj se nalazi Konzularno odeljenje Ambasade Srbije u Beču.

62
A- A A+

učk, austrija Foto: Tanjug/Zoran Mirković


Ambasada Republike Srbije uputila je verbalnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Austrije u kojem austrijske vlasti obaveštava o grafitu terorističke organizacije kosovsko-albanskih ekstremista OVK.

Austrijsko ministarstvo je pozvano da o ovom događaju obavesti sve nadležne institucije i da preduzmu sve mere kako bi otkrili počinioce.

Takođe, Ambasada zahteva i pooštravanje mera bezbednosti diplomatskih predstavništava naše zemlje u Beču, Salcburgu.

"Ovaj događaj zasigurno ne doprinosi smanjenju tenzija i ponovnom uspostavljanju dijaloga u Briselu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je zbog serije jednostranih mera vlasti u Prištini prekinut",navodi se u noti.

Ovaj incident označen je kao dalja provokacija i dovođenje u opasnost diplomatskih predstavništva Srbije, što je suprotno Bečkoj konvenciji o diplomatsko-konzularnim odnosima.

Državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev izjavio je kako očekuje da nadležni austrijski organi pojačaju mere bezbednosti diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) Srbije, ne bi se u budućnosti sprečili incidenti.

O bezbednosti diplomatsko-konzularnih predstavništava brine zemlja domaćin. Nakon incidenta, jutros je predata nota austrijskom ministarstvu spoljnih poslova. Očekujemo da njihovi nadležni organi u što kraćem roku pronađupočinioce, naveo je Tončev u pisanoj izjavi.

Tončev je odmah nakon dobijanja informacije otišao u Beč, a u izjavi je podsetio da se u Beogradu i u Srbiji vodi računa o svim stranim predstavništvima, pa se očekuje da to važi i za njena DKP u inostranstvu.

Grafit "UČK" na kućnim vratima Srbina u Goraždevcu

Povezano

Sve vesti