MONDO/Tanjug

Provokacija sa Kosova oko Nevene Božović?

Autor:

"Ponosni smo na naše talentovane devojke."

26
A- A A+

Na finalnoj večeri Beovizije, pobedu je nakon glasova publike i stručnog žirija odnela pevačica Nevena Božović sa pesmom "Kruna", pa to znači da će ona predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije 14. maja u Izraelu.

Nakon toga, na Twitter nalogu Eurovision Kosovo osvanula je poruka:

"Nevana Božović sa Kosova predstavlja Srbiju na Pesmi Evroviziji 2019".

Ta objava, uz provokativnu poruku: "Ponosni smo na sve naše talentovane devojke širom sveta", izazvala je negodovanje srpskih tviteraša, poput opaski "Za početak napišite pravilno njeno ime" (pošto su napisali NevAna, a ne Nevena) i "Kosovo je srce Srbije".

Na ovo je fan grupa Eurovision Kosova, bez ispravljanja imena pevačice, postavila novu objavu sa pitanjem: "Ne razumem zašto ste te toliko ljuti, Nevana je sa Kosova, i to je činjenica". Uz to je printskrin Instagram profila Nevene Božović, na kome stoji da je Nevena rođenja u "Mitrovici na Kosovu."

Pogledajte tvitove OVDE.

BEOVIZIJA: Da li je pobedila najbolja pesma? (ANKETA)

Samoproglašena Republika Кosovo ne učestvuje na Evroviziji, koja se bez prestanka održava jednom godišnje od 1956. godine.

Кosovo ne može da učestvuje na Evroviziji zato što njihov javni medijski servis nije ni aktivan, ni pridruženi član Evropska radiodifuzna unija EBU. Statut EBU-a propisuje da učesnik mora biti iz države koja je članica Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) ili Saveta Evropa. Кosovo, kako se naovdi u saopštenju EBU, nije ni jedno, ni drugo.

Povezano

Sve vesti