mondo.rs

Hajduk Split reagovao: Mi smo antifašistički klub!

Autor:

Hrvatski klub se zvanično oglasio povodom ustaških pokliča na svojim utakmicama.

27
A- A A+
Hajduk, splitski Hajduk, Hajduk Split, grb Hajduka Foto: MN Press/arhiva

Izlivi govora mržnje prema Srbima na Poljudu (kao i u Splitu) poslednjih nedelja i nisu vest.

Nakon što su na tamošnjoj rivi prebijali vaterpoliste Crvene zvezde, na stadionu Hajduka mogli su da se vide različiti fašistički transparenti.

Na primer, tokom utakmice tamošnjeg fudbalskog prvenstva na ogradi je stajalo: "Maksovi mesari", sa aluzijom na ustaške zločince koji su u logorima smrti Jasenovac i Stara Gradiška činili najstrašnije zločine. 

Naravno, to nije sve, jer se i na nedavnoj Hajdukovoj utakmici protiv Rijeke moglo čuti kako je "šugava Rijeka puna Srba", uz pretnju da "ima još vrba", o čije se grane u poznatom navijačkom pokliču u Hrvatskoj "vešaju Srbi".

Na istoj utakmici od Splićana se moglo čuti i "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina",

Nekoliko nedelja kasnije, Hajduk Split je sročio saopštenje i osudio govore mržnje, uz podsećanje da je taj klub oduvek bio antifašistički.

"HNK Hajduk kao i uvek do sada najoštrije osuđuje sve oblike govora mržnje, te ima nultu toleranciju prema bilo kakvom iskazivanju i potenciranju netrpeljivosti. Referirajući se na poslednje slučajeve kojima smo svedočili na utakmicama našeg Kluba, javnost želimo izvestiti kako smo prema nadležnoj instituciji reagovali odmah po saznanju o pojavi diskriminirajućih sadržaja i uvredljivih poruka. HNK Hajduk je kroz svoju bogatu i slavnu istoriju uvek ponosno isticao svoj antifašistički identitet, pa se i ovom prigodom jasno ograđujemo od svih poruka pojedinaca koje su neprihvatljive i koje se ni na kakav način ne mogu povezivati s prošlošću i sadašnjošću našeg kluba", poruka je sa Poljuda.

Povezano

Sve vesti