Tanjug

U Srbiji zatvorenici žive sve bolje, kažu iz UN

Autor:

Specijalni izvestilac UN, Nils Melcer, pohvalio je Ministarstvo pravde za napore koje preduzima na unapređenju uslova u kojima borave lica lišene slobode u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji.

12
A- A A+
zatvor, pančevo, kazna Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustacija

U izveštaju o poseti kazneno-popravnim zavodima u novembru 2017. ocenjeno je da je Srbija preduzela značajne korake u pogledu povećanja smeštajnih kapaciteta pritvorskih jedinica, kao i na izgradnji novih zavoda i rekonstrukciji postojećih ustanova.

Izvestilac UN, koji se bavi pitanjima okrutnih, nečovečnih ili ponižavajućih kazne i mučenjem u zatvorima, naveo je da su veliki delovi u KPZ u Nišu, KPZ u Sremskoj Mitrovici i Okružnom zatvoru u Beogradu potpuno renovirani i da sada u potpunosti ispunjavaju međunarodne standarde.

U izveštaju je ocenio da su sanitarni i higijenski uslovi u zavodima generalno zadovoljavajući, ali da problem prenaseljenosti, poput zatvora u Sremskoj Mitrovici, može da utiče i na ove segmente smeštaja osuđenika.

Modernizacija: Više nanogica za osuđene

Specijalni izvestilac je stoga pozdravio mere koje su srpske vlasti preduzele kako bi rešile prenaseljenost jačanjem sistema vanzavodskih sankcija i omogućile uslovne kazne, a što je u skladu sa Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija do 2020. godine i Akcionim planom za njeno sprovođenje.

"Posebno ističemo i da je izvestilac UN izrazio zadovoljstvo što u zatvorima i pritvorskim jedinicima u nadležnosti Ministarstva pravde nije primio nijednu pritužbu na zlostavljanje, izuzev nekoliko izolovanih navoda o upotrebi prekomerne sile", navedeno je u izveštaju, u kom su se našle u preporuke za unapređenje zatvorskog sistema u Srbiji.

Ovako izgleda novogodišnja jelka u CZ-u

U tom smislu predlaže se veći broj sati za sve kategorije lica lišenih slobode na otvorenim prostorima, kao i više mogućnosti za rad i aktivnosti koje doprinose i fizičkom i mentalnom zdravlju osuđenika u poluotvorenim i zatvorenim odeljenjima, pogotovo onima koji služe duge kazne.

Povezano

Sve vesti