MONDO/Agencije

Gvaido u Venecueli: Nije u zatvoru, već na protestu

Venecuelanski opozicioni lider i samoproglašeni privremeni predsednik, Huan Gvaido, vratio se danas u zemlju posle "turneje" po Latinskoj Americi, uprkos najavi da će biti uhapšen na granici.

5
A- A A+

venecuela,protesti,gvaido Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo

Inače, u Karakasu su večeras održani protesti tokom kojih nisu zabeleženi incidenti.

Kako se navodi, učesnicima se obratio Gvaido, a mnogi učesnici protesta nosili su zastave Venecuele i druge predmete sa oznakama države.

Tokom skupa, koji je okončan Gvaidovim govorom, na ulicama nisu primećeni kordoni policije, preneo je dopisnik ruske agencije.

Naredne proteste Gvaido je najavio u utorak i subotu.

Gvaidu je zabranjeno da putuje u inostranstvo, a on je na svom Twitter nalogu naveo da je bez problema prošao imigracione provere.

Gvaido je sleteo na glavni aerodrom u zemlji, na oko 40 kilometara od Karakasa, prenela je agencija AP.

Venecuela: Pitanje koje je razbesnelo Madura (VIDEO)

Nekoliko evropskih ambasadora, koji ga podržavaju u kampanji promene vlasti u Venecueli, bilo je na aerodromu kada je doputovao sa turneje po Latinskoj Americi.

Izvor: Youtube/Global News

Gvaido je pozvao na opšte demonstracije u zemlji, na dan njegovog povratka.

Nekoliko stotina njegovih pristalica okupilo se uoči njegovog povratka u centru Karakasa, noseći zastave zemlje.

Venecuela: Šta dalje?

Opozicioni lider rekao je da je cilj njegovog povratka intenziviranje pritiska na predsednika Nikolasa Madura da podnese ostavku, te da potom prelazna vlada preuzme vlast i pripremi Venecuelu za slobodne i fer izbore.

Maduro tvrdi za sebe da je meta američke zavere (SAD predvode niz zemlja koji je priznao samoproglašenog Gvaida za predsednika), čiji je cilj njegovo svrgavanje, navodi američka agencija.

SAD su upozorile ranije danas vladu predsednika Venecuele Nikolasa Madura da ne preduzimaju mere protiv lidera opozicije Huana Gvaida, kada se bude vratio kući.

Odbačene i američka i ruska rezolucija o Venecueli!

Povezano

Sve vesti