Mekalister o Kosovu: Sada je ključna faza

Autor:

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da u 2019. godini postoji prilika za nastavak i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

4
A- A A+
balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

  "Hajde da nađemo rešenje, jer smo u ključnoj fazi”, poručio je Mekalister u intervjuu za Tanjug, posle prošlonedeljne posete Beogradu i Prištini.

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta ( AFET) Dejvid Mekalister kaže da su tokom četiri dana boravka u Beogradu i Prištini evropski parlamentarci imali mnoge sagovornike, čuli različite pozicije i dobili kompletnu sliku "situacije na terenu".

EU o rešenju za Kosovo: Samo ako se saglase...

"Moj zaključak je poziv svim odgovornim stranama da dijalog mora biti nastavljen. EU je spremna da posreduje u sledećoj rundi dijaloga, ali u ovom trenutku još nismo stigli do toga", kaže Mekalister.

On navodi da se i dalje mora raditi na uklanjanju prepreke kako bi obe strane mogle da dođu na dijalog u Brisel, ali smatra da u 2019. godini postoji prilika da se nastavi i napreduje u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

”U 2019. godini ni u Srbiji, ni na Kosovu nema izbora, bar nisu planirani. To je i poslednja godina mandata ove Evropske komisije, a Visoka predstavnica je jasno posvećena dijalogu. Pozdravio bih ako bi sada bilo moguće da se napreduje jer bez dijaloga nema napretka”, zaključuje Mekalister.

Zvaničnik SAD: Do kraja 2019. priznanje Kosova

Dejvid Mekalister kaže da je u Prištini ponovio zahtev da se ukinu takse na robu iz Srbije.

On ocenjuje da među prištinskim političarima postoji ”šarenolika slika” kada su takse u pitanju, ali da je prvenstveno na vladi Kosova da o tome odluči.

”Naša poruka u Prištini je bila jasna. Mi pozivamo kosovske vlasti da uklone tarife, jer su jasno kršenje CEFTA i Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju. Bili smo jasni u našoj poruci i mi i Amerikanci. Naš poziv stoji jer verujemo da bi to bilo i u korist Prištine", navodi Mekalister.

Na pitanje Tanjuga šta je to što se konkretno od Beograda očekuje kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto u Briselu, Dejvid Mekalister ne toliko konkretno odgovara da je važno da se nađe ”zajednička pozicija”.

”Samo Begrad i Priština mogu da odluče da li će nove runde dijaloga biti i samo Beograd i Priština mogu da odluče šta će se naći na stolu”, navodi izvestilac za Srbiju.

On je dodao da je prištinskim vlastima posebno naglasio činjenicu da šefica EU diplomatije Federika Mogerini posreduje i vodi razgovore u okviru dijaloga na nepristrasan način.

Na pitanje Tanjuga o različitim stavovima u međunarodnoj zajedinici kada je reč o podršci promeni granica kao mogućem rešenju za “kosovsko pitanje”, Dejvid Mekalister, blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, kaže da on podržava formulaciju Evropskog parlamenta koja naglašava ”multietničku prioroda i Kosova i Srbije”, činjenicu da ”etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu” i podržava ”svaki sporazum obostrano usaglašen, koji uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”.

”Sada se moramo koncentrisati prvenstveno na nastavak dijaloga, a prva stvar je da se obe strane vrate za pregovarački sto u Briselu. Hajde da nađemo rešenje, jer nalazimo se u kljućnoj fazi”, zaključio je Dejvid Mekalister u razgovoru za Tanjug.

Na pitanje da li očekuje da u sledećem mandatu Evropskog parlamenta ostane na poziciji izvestioca za Srbiju, Dejvid Mekalister kaže da će se posle evropskih izbora 26. maja ponovo deliti pozicije u Parlamentu.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu smatraju da su, ukoliko ostane na čelu Spoljnopolitičkog odbora, male šanse da Mekalister ponovo preuzme i mesto izvestioca za Srbiju.

Povezano

Sve vesti