mondo.rs

Da vežbanje ne presedne vašem licu...

Autor:

Prvo, nikako, ali nikako ne vežbajte našminkani, a pogledajte i kako je najbolje da čistite lice pre i posle treninga.

Da vežbanje ne presedne vašem licu... Foto: Guliver/Getty Images/fizkes

Budite iskreni – da li u teretanu odlazite našminkani? Nosite na licu puder, korektor ili možda malo tonirane kreme? Ništa strašno, mislite? Stručnjaci se ne bi saglasili sa vama, naprotiv! Evo šta se dešava koži kada vežbate našminkani.

"Šminka pokriva površinu kože, kao i pore. Dok vežbate, proizvodi se znoj i ulja koja dalje zapušavaju pore i dovode do rasta bakterija", objašnjava dermatolog dr Kler Čang. Drugim rečima, kada vežbate našminkani, vaša koža postaje idealna podloga za bakterije.

"Ako ste našminkani od ujutru, a kasnije tokom dana vežbate, nemate samo šminku na licu. Imate i mikro-čestice i razne polutante koji su se zalepili za šminku", ističe dermatolog dr Sedžal Ša.

Sve to zajedno znači začepljene pore i pojavu bubuljica.

Kako da očistite lice pre treninga

Da biste izbegli sve to, najbolje je da očistite lice pre treninga. Stručnjaci savetuju da izbegavate tonike za čišćenje u formi gela jer sadrže neke jake hemikalije, a gledajte i da vaš tonik za čišćenje ne sadrži supstance za piling kože.

Najbolje je, kažu dermatolozi, da izaberete sredstvo za čišćenje koje ima kremastiju i blažu formulu, koje neće skinuti i prirodna ulja i isušiti kožu. Dobra opcija su, kažu, sredstva koja sadrže glicerin jer temeljno, ali nežno skidaju šminku.

Posle treninga

Imajte na umu da je jednako važno da operete lice posle treninga, evo i zašto.

Prvo, želite da skinete sav taj znoj sa kože. Drugo, teretane nisu najčistija mesta na planeti, a oprema koju dodirujete prilikom vežbanja je prekrivena bakterijama.

Pošto prosečna osoba u toku dana dodirne lice oko 2.000 puta, ovi mikrobi lako završe na koži lica.

I znajte još da ako ste vežbali našminkani, te bakterije imaju za šta da se zalepe na vašem licu.

Dermatolozi savetuju da, pošto ste već skinuli šminku pre treninga, ne čistite lice dubinski nakon treninga, već da ga očistite micelarnom vodom. Možete da izaberete i neku sa ekstraktom aloje, krastavcem, zelenim čajem jer su ti sastojci dobri za kožu.

Naravno, micelarna voda nije obavezna, možete da izaberete i neki blagi tonik za osetljivu kožu, a najbolje je da sadrži glicerin jer će on ojačati ulogu barijere koju koža ima.

Povezano

Sve vesti