Beta

Haradinaj (ne) poziva Brnabić u Prištinu

Autor:

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj namerava da u aprilu u Prištini organizuje sastanak premijera zemalja regiona na koji će pozvati i premijerku Srbije Anu Brnabić, piše danas dnevnik Koha ditore. Brnabić: Bacanje prašine u oči EU i SAD.

21
A- A A+
ana brnabić, brnabic Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Prema pisanju tog dnevnika, Haradinaj je juče na sednici Vlade Kosova rekao da će se na tom sastanku razgovarati o evrointegracijama.

Na sastanak će biti pozvan i komesar EU za politiku susedstva i proširenje Johanes Han, piše Koha ditore.

"Tražim vašu saglasnost da početkom aprila pozovem premijere Albanije, Makedonije, Crne Gore, nadam se i Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ako dođe i premijerku Srbije, iako verujem da je to malo teže", kazao je Haradinaj na sednici Vlade, a prenosi Koha.net.

Kako navodi Koha ditore, dvadeset godina od prestanka rata na Kosovu nijedan srpski premijer nije posetio Kosovo na poziv kosovskih kolega.

BRNABIĆ: BACANJE PRAŠINE U OČI

Predsednica srpske vlade, Ana Brnabić, poručila je danas da kosovski premijer Ramuš Haradinaj pokušava da baci prašinu u oči Evropskoj uniji i SAD navodnim pozivom Beogradu na sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Skot: U "srcu" dogovora - priznanje Kosova

Brnabić je Tanjugu rekla da nije ni dobila poziv na sastanak.

"Njegov posao je izuzetno lak ukoliko želi da ga radi - da jednostavno implementira sporazume koji su ranije dogovoreni, kako bi pokazao da su oni odgovorni partneri na čiju reč može da se računa", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Haradinaj pre svega treba da počne da poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazum ukidanjem taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, a onda da krene konačno da implementira i dogovoren i potpisan Briselski sporazum, time sto će oformiti ZSO.

"Međutim, jedino što je jasno je da on sporazume ne želi da poštuje. Ono što je novo je da on više čak ni dogovore sa SAD ne želi da poštuje", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je rekla da je sve što Haradinaj radi u cilju dalje destabilizacije odnosa Beograda i Prištine i toga da do nastavka dijaloga nikada ne dođe.

Povezano

Sve vesti