Beta

Alarm u SAD:Pjongjang "nešto radi" na raketnom poligonu

Autor:

Još jedan alarm upalio se u SAD nako što su "znaci aktivnosti" primećeni na severnokorejskom poligonu za lansiranje raketa Sohe, neposredno nakon faktički neuspešnog samita Donalda Trampa i Kima Džong-una.

6
A- A A+

severna koreja,rakete,poligon Foto: AP Photo/David Guttenfelder, File

Sohe je bio glavni poligon za lansiranje satelita Severne Koreje od 2012. godine, a korišćen je i za isprobavanje motora za rakete koje mogu da stignu do SAD.

Iako on nije nikad korišćen za testiranje balističkih raketa koje se smatraju provokativnim, u strahu su velike oči.

"Primećena aktivnost nagoveštava da je Pjongjang počeo brzu rekonstrukciju te instalacije posle neuspeha samita u Hanoju", ocenio Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona, na osnovu satelitskih snimaka.

Bez dogovora, Tramp i Kim prekinuli sastanak!

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una završio se u četvrtak naglo i pre planiranog vremena, a dvojica zvaničnika nisu postigla dogovor o osetljivom pitanju severnokorejskog nuklearnog i balističkog programa.

Izvor: Youtube/BNO News

Obnovljena aktivnost na severnokorejskom poligonu Sohe primećena je samo dva dana posle propalog susreta i mogla bi da znači odlučnost Severne Koreje posle američkog odbijanja da joj ublaži sankcije, naveo je SCIS.

Severna Koreja: Evo šta je Tramp tražio

"Ta instalacija je bila uspavana od avgusta 2018. što ukazuje da su sadašnje aktivnosti namerne i da imaju cilj", naveo je centar.

Sohe, na severozapadnoj obali Severne Koreje, zvanično služi za slanje satelita u orbitu, ali "reaktori mogu lako da budu prilagođeni za balističke rakete", što međunarodna zajednica osuđuje.

CSIS navodi da je ta lokacija upotrebljavana u prošlosti za lansiranje satelita koji koriste tehnologiju ICBM, interkontinentalnih balističkih raketa, zabranjenu rezolucijama Saveta bebzednosti.

Južnokorejska obaveštajna služba ove nedelje je saopštila da je primetila znake aktivnosti u Soheu.

Povezano

Sve vesti