mondo.rs,Beta

Ekshumacija: David Dragičević će počivati u Austriji

Autor:

Ekshumacija tela pokojnog mladića Davida Dragičevića, zbog čije nerazjašnjenje smrti su mesecima trajali protesti u Banjaluci, biće najverovatnije 12. marta, a njegova druga sahrana u Austriji 15. marta.

12
A- A A+
davor dragičević, pravda za davida Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ekshumacija tela Davida Dragičevića obaviće se 12. marta na Novom groblju u Banjaluci, a posmrtni ostaci biće prevezeni u Austriju, gde će po drugi put biti sahranjen 15. marta u mestu Viner Nojštat, prebivalištu njegove majke Suzane Radanović.

Zabranjeni skupovi "Pravda za Davida"

Od 26. marta su se na Trgu Krajine u Banjaluci svako veče, do 30. decembra prošle godine, održavali skupovi "Pravda za Davida", na kojima je zahtevano rasvetljavanje smrti mladića. MUP je 31. decembra zabranio sva okupljanja grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine, a od tada se građani okupljaju u crkvi Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde pale sveće za  mladića. Od 30. decembra prošle godine do danas policija je nastavila da privodi i saslušava članove grupe "Pravda za Davida", zabranjujući svako dalje okupljanje veće grupe na Trgu Krajine.

Otac pokojnog 21-godišnjeg mladića, Davor Dragičević, koji je napustio Srpsku nakon što je u njoj osumnjičen za "državni udar", ranije je isticao da neće dopustiti da telo njegovog sina ostane u RS.

Roditelji su 13. februara podneli zahtev Gradskoj upravi Banjaluka za ekshumaciju posmrtnih ostataka svog sina.

"Danas smo zvanično predali zahtev u opštini Banjaluka za ekshumaciju našeg, krvnički ubijenog, sina Davida", objavila je tada Suzana Radanović na Facebook stranici grupe "Pravda za Davida".

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas, kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je reč o nesrećnom slučaju, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili policajci.

Banjaluka: Hapšenje demonstranata! (FOTO/VIDEO)

Porodica mladića tvrdi da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen u naselju Lauš, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Zbog "Ko je ubio Davida" ide 20 dana u zatvor

Oni tvrde da je zbog toga 26. marta prošle godine održana konferencija za novinare visokih funkcionera MUP-a, koji su naveli da se David Dragičević u noći nestanka prvo potukao s grupom mladića, potom opljačkao kuču porodice Rađen, a onda "zadesno" završio u Crkveni.

Nagrada od 50.000 evra za snimke o ubistvu Davida

Visoki funkcioneri minisarstva tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo droga.

Takođe je naknadnim veštačenjem utvrđeno da DNK Davida Dragičevića uopšte nije pronađen u i oko navodno opljačkane kuće porodice Rađen.

Povezano

Sve vesti