MONDO/Agencije

Proizvođači automobila beže iz Velike Britanije

Kraj marta i dogovor između EU i Britanije oko "bregzita" veoma je bitan i za, nekad čuvenu, automobilsku industriju Velike Britanije

2
A- A A+
"Nisan lif" prve generacije ispred fabrike u Sanderlendu Foto: promo/Nissan "Nisan lif" prve generacije ispred fabrike u Sanderlendu

Izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije imaće velike posledice po automobilsku industriju te zemlje.

Prvo je Nisan saopštio da tamo neće sklapati "X-trejl" iako je taj posao već bio dogovoren uz 60 miliona funti subvencija od strane britanske vlade. Fabrika u Sanderlendu će za sada nastaviti s proizvodnjom "kaškaija" i "đuka", kao i nekih modela Nisanovog brenda Infiniti.

Međutim, ako se Britanija i EU ne dogovore oko (slobodne) trgovine do 29. marta, može se očekivati da se ovi modeli presele na "kontinent".

Druga japanska kompanija se odlučila za još žešći potez. Honda je nedavno saopštila da će svoju jedinu fabriku u Britaniji zatvoriti 2021. godine, iako je ova odluka doneta zbog promena na globalnom tržištu, a ne baš zbog Bregzita.

Ovim potezom 3.500 radnika će ostati bez posla u Svindonu, na jugu Engleske.

Poslednji u nizu proizvođača automobila koji smanjuju ili u potpunosti napuštaju Veliku Britaniju je BMW.

Oni za sada nisu potvrdili odlazak, ali razmišljaju da presele deo proizvodnje motora iz Britanije u austrijsku fabriku Stejr.

"BMW bi mogao da preseli deo proizvodnje motora iz Velike Britanje u Austriju u slučaju da se dogodi nekontrolisani Bregzit", izjavio je član uprave nemačke kompanije Peter Švarcenbauer na Salonu automobila u Ženevi.

Prema njegovim rečima, proizvodnja u Austriji bi mogla vrlo brzo da se uspostavi, tako da je ta opcija veoma realna.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti