Pronađena izgubljena pisma Nikole Tesle

Autor:

Pronađena su dva pisma velikog naučnika Nikole Tesle za koja se mislilo da su izgubljena. Reč je o pismima koja je Tesla uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku.

17
A- A A+
nikola tesla, muzej nikole tesle, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača Adligata) i časopisa Nedeljnik.

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača Adligata, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

"Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu", kaže Lazić.

Tramp možda zna sve Tesline tajne?

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama Adligata od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

BONUS VIDEO:

Izvor: MONDO portal/MONDO TV.

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti