mondo.rs,Tanjug

Putevi kokaina: Optužnica protiv hrvatskog Eskobara

Autor:

Hrvatska Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je danas optužnicu protiv devet osoba, među kojima je i Stjepan Prnjat, poznatiji kao "hrvatski Eskobar".

1
A- A A+

Zaplijena, droga, kokain, teambuilding Foto: MONDO

Optužnica je podignuta zbog krijumčarenja 100 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Reč je o drogi koja je prošle godine zaplenjena u riječkoj luci.

U optužnici podignutoj pred Županijskim sudom u Rijeci, šestorica državljana Hrvatske, dvojica Holanđana, od kojih jedan ima i državljanstvo BiH, kao i jedan dvojni državljanin Kolumbije i Španije terete se za zločinačko udruživanje i neovlašćenu proizvodnju i trgovinu drogom, objavio je USKOK.

Prvooptuženi je 48-godišnji Prnjat kojeg USKOK tereti da je s još dvojicom optuženih od početka 2017. do marta 2018. na području Hrvatske, Slovenije i drugih država EU organizovao zločinačko udruženje radi kupovine i krijumčarenja ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u EU, gde su nameravali da ga prodaju po ceni od najmanje 23.000 evra za kilogram.

Prnjat je, prema optužnici, organizovao kupovinu kokaina i pronalazak sigurnog načina prenošenja pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući ga zajedno s robom stvarno deklarisanom na teretnom listu.

Tako je u Panami kupio 100 kilograma kokaina za 300.000 evra.

ISTORIJSKA zaplena kokaina u Španiji! (VIDEO)

Za unošenje i smeštaj droge na skrivena mesta u kontejneru s 20 kilograma mešanog metalnog otpada bio je zadužen dvojac, koji se takođe nalazi na optužnici.

Ostali su bili zaduženi za dopremanje kontejnera s drogom iz Paname u Hrvatsku, kao i za smeštaj droge na području Zagreba.

Hrvatski Eskobar izručen Zagrebu

U tome ih je, međutim, sprečila policija, koja je u Luci Rijeka pronašla i oduzela 100 kilograma kokaina skrivenog u metalnom otpadu.

Optužnicom se predlaže produženje pritvora za svih optuženih.

Prnjat je pre godinu dana izručen Hrvatskoj iz Slovenije, gde je uhapšen u akciji protiv krijumčara droge kodnog imena Nana.

U septembru 2018. Stjepan Prnjat je na sudu u Zagrebu zbog nedostatka dokaza prvostepeno oslobođen optužbi za pranje oko devet miliona evra stečenih prodajom droge.

Optužbi su prvostepeno oslobođene i njegova majka i dve sestre.

Povezano

Sve vesti